Claes Westberg (VV), partiledare. Foto: PRESSBILDClaes Westberg (VV), partiledare. Foto: PRESSBILD
Claes Westberg (VV), partiledare. Foto: PRESSBILD
Theo Papaioannou (VV), gruppledare. Foto: ROBIN ARONTheo Papaioannou (VV), gruppledare. Foto: ROBIN ARON
Theo Papaioannou (VV), gruppledare. Foto: ROBIN ARON

Vägvalet är inte ett stödparti till något block

Publicerad

Både det blå och det röda blocket bör börja fundera på hur Göteborg ska styras efter valet, skriver Vägvalets partiledare Claes Westberg och gruppledaren Theo Papaioannou och sträcker ut en hand till det block som vill börja prata.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaternas oppositionsråd Jonas Ransgård försöker på GT Debatt få det till att det är Vägvalets fel att alliansens budgetförslag i Göteborgs kommunfullmäktige inte vann över de rödgrönas. Ser man endast till mandatfördelningen i fullmäktige, där de rödgröna bara har 40 av 81 röster, och inte kan spelreglerna kan en lekman lätt att tro att han har rätt, vilket inte är fallet här – och det vet förstås Ransgård.

 

Varje år lägger varje parti i fullmäktige fram sitt eget budgetförslag – antingen i partiets namn eller i en allians av flera partier. Förutom tabeller där inkomsterna och utgifterna listas, innehåller budgeten även ett slags partiprogram för hur skola, trafik, äldreomsorg, bostadsbyggande med mera bör utvecklas under kommande år.

 

I fullmäktige ställs sedan de olika budgetarna mot varandra, hanteringen är ungefär samma som i riksdagen. De små partiernas alternativ slås av naturlig anledning ut först och till slut kvarstår bara två alternativ: Oftast ett rödgrönt och ett från alliansen. Då är det praxis att de partier vars budget redan är utslagna avstår från att rösta (en praxis som Sverigedemokraterna bröt mot senast när de plötsligt stödde alliansens budget). Jonas Ransgård känner till detta och visste förstås på förhand hur omröstningen skulle sluta, ändå är han nu förvånad och missnöjd.

 

Vägvalet är inte något stödparti till något block. När vi tar ställning till alla frågor utgår vi från vad vi anser vara bäst för våra väljare och göteborgare och vi behöver inte tillfråga något moderparti i Stockholm hur vi ska rösta. Både alliansbudgeten och den rödgröna innehåller trängselskatt och Västlänk. Att Vägvalet aktivt skulle rösta emot folkomröstningen som en stor majoritet av göteborgarna – 175 561 väljare – redan tackat nej till hade varit ett stort svek. Varför Vägvalet skulle rösta på just alliansens och inte de rödgrönas budget framgår heller inte. Ur vår synvinkel är båda budgetförslagen ungefär lika dåliga.

 

Om alliansen söker Vägvalets stöd för sitt budgetförslag kanske man skulle prata med oss. Enligt den senaste opinionsundersökningen som M själva gjorde så blir det rödgröna blocket med Vägvalet större än alliansen oavsett om de skulle få stöd av SD eller ej (vilket vi förbryllas över om alliansen egentligen vill). Om de skulle bli större än de rödgröna efter nästa val bör Jonas Ransgård ta sig en funderare om hur han ämnar få igenom sin politik i ett förmodat minoritetsstyre. Att i ärende för ärende hoppas på andra partiers goda vilja är inte att visa det ledarskap som Göteborg behöver. Likaså kan ju det rödgröna blocket börja fundera. 

 

Claes Westberg

Partiledare Vägvalet

 

Theo Papaioannou

Gruppledare Vägvalet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag