Ulf Kamne (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: CATHARINA FYRBERG
Ulf Kamne (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: CATHARINA FYRBERG

Våga säga nej till asfalten

Publicerad

Moderaterna underblåser rädslan för att minska bilismen men Göteborg behöver mer plats för lek och grönska, skriver Ulf Kamne (MP) i en debattduell med Moderaternas oppositionsråd Axel Josefson inför torsdagens fullmäktige.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Miljöpartiet vill ha fler gågator och mer plats för människor i staden. Många älskar att sitta vid vatten och fika, umgås och ta en öl. Trots detta är stans bästa lägen vid kanalen upptagna av bilparkeringar. Göteborgarna gillar ett schyst stadsliv, se bara på Tredje Långgatan som blev en succé som sommargågata. Miljöpartiet vill att den ska vara gågata året om.

 

LÄS MER: GT DEBATTDUELL: Axel Josefson (M): Ersätt p-platser som försvinner

 

Många är beroende av bilen, det vill vi ta hänsyn till. Men vi måste samtidigt skapa ett schyst stadsliv för folk. Tänk vad exempelvis Grönsakstorget och Kungstorget skulle kunna sjuda av folkliv om här fanns uteserveringar, lekredskap och vackra växter i stället för bara bilar. Eller om Hvitfeldtska och Schillerskas skolelever åter kunde få en riktig grönskande skolgård.

 

Tidigare var hela Magasinsgatan kantad av parkerade bilar. Den har nu blivit en av stadens mest populära gator, där göteborgare och turister älskar att vara och där restauranger och handel stortrivs. Få skulle önska att vi tog bort uteserveringarna där för att återinföra parkeringsplatserna. 

 

Det finns ofta en rädsla att minska utrymmet för bilismen, som vi ser att Moderaterna underblåser, men detta blir partiet allt mer ensamma om. Hållbara städer lockar utbildade människor, kreativa företag och smarta pengar. Stadsutveckling i dag handlar därför om goda livsmiljöer. Mer utrymme för gående kommer att öka värdet för alla.

 

Vi ser en potential i Göteborg. Fler skulle kunna älska vår stad om det fanns mer plats för lek, umgänge och grönska i centrala Göteborg. Fler träd och miniparker i centrum skulle öka trivseln och hälsan. Med bättre kollektivtrafik, bättre cykelmöjligheter och fler pendelparkeringar kan vi få bättre luftkvalitet och hälsa utan att det blir svårare att komma till och från innerstaden. Tänk om barns och vuxnas utemiljöer prioriterades lika högt som bilen, då skulle vi få ett trevligare Göteborg.

 

Ulf Kamne (MP)

Kommunalråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag