Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våga säga nej till asfalten

Ulf Kamne (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: CATHARINA FYRBERG

Moderaterna underblåser rädslan för att minska bilismen men Göteborg behöver mer plats för lek och grönska, skriver Ulf Kamne (MP) i en debattduell med Moderaternas oppositionsråd Axel Josefson inför torsdagens fullmäktige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Miljöpartiet vill ha fler gågator och mer plats för människor i staden. Många älskar att sitta vid vatten och fika, umgås och ta en öl. Trots detta är stans bästa lägen vid kanalen upptagna av bilparkeringar. Göteborgarna gillar ett schyst stadsliv, se bara på Tredje Långgatan som blev en succé som sommargågata. Miljöpartiet vill att den ska vara gågata året om.

 

LÄS MER: GT DEBATTDUELL: Axel Josefson (M): Ersätt p-platser som försvinner

 

Många är beroende av bilen, det vill vi ta hänsyn till. Men vi måste samtidigt skapa ett schyst stadsliv för folk. Tänk vad exempelvis Grönsakstorget och Kungstorget skulle kunna sjuda av folkliv om här fanns uteserveringar, lekredskap och vackra växter i stället för bara bilar. Eller om Hvitfeldtska och Schillerskas skolelever åter kunde få en riktig grönskande skolgård.

 

Tidigare var hela Magasinsgatan kantad av parkerade bilar. Den har nu blivit en av stadens mest populära gator, där göteborgare och turister älskar att vara och där restauranger och handel stortrivs. Få skulle önska att vi tog bort uteserveringarna där för att återinföra parkeringsplatserna. 

 

Det finns ofta en rädsla att minska utrymmet för bilismen, som vi ser att Moderaterna underblåser, men detta blir partiet allt mer ensamma om. Hållbara städer lockar utbildade människor, kreativa företag och smarta pengar. Stadsutveckling i dag handlar därför om goda livsmiljöer. Mer utrymme för gående kommer att öka värdet för alla.

 

Vi ser en potential i Göteborg. Fler skulle kunna älska vår stad om det fanns mer plats för lek, umgänge och grönska i centrala Göteborg. Fler träd och miniparker i centrum skulle öka trivseln och hälsan. Med bättre kollektivtrafik, bättre cykelmöjligheter och fler pendelparkeringar kan vi få bättre luftkvalitet och hälsa utan att det blir svårare att komma till och från innerstaden. Tänk om barns och vuxnas utemiljöer prioriterades lika högt som bilen, då skulle vi få ett trevligare Göteborg.

 

Ulf Kamne (MP)

Kommunalråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!