Vad vill SD med välfärden?

Anna Johansson (S), riksdagskandidat från Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Mattias Jonsson (S), riksdagskandidat från Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTRÖM
Gunilla Carlsson (S), riksdagskandidat från Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Johan Büser (S), riksdagskandidat från Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Shadiye Heydari (S), riksdagskandidat från Göteborg.
Foto: PRESSVISNING

En majoritet av göteborgarna, även väljare som brukar rösta på högerpartier, vill begränsa vinstjakten i välfärden. Våra skattepengar ska inte skyfflas på hög hos enskilda ägare. Vad säger SD:s göteborgska riksdagsledamot Jimmy Ståhl?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Välfärden står inför betydande utmaningar. Stora pensionsavgångar inom skola och omsorg väntar, samtidigt som allt fler äldre behöver omsorg. Omständigheterna kräver en politik som väljer att satsa på välfärden före skattesänkningar. Socialdemokraterna lanserar nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Samhället ska bli starkare och Sverige ska bli tryggare.


Som en del av det arbetet presenterar vi skarpa förslag som ska stoppa vinstjakten i skolan och omsorgen. Det här är inget konstigt eller kontroversiellt. Svenska skattepengar ska gå till vår gemensamma välfärd – inte till välfärdsdirektörernas fickor.


I förra valet hade Sverigedemokraterna parollen ”Vi väljer välfärd” och lovade då att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan. Sedan dess har de svängt och politiken de driver nu är rakt emot deras egna vallöften. Sverigedemokraternas partiledning bestämde sig för att springa vinstlobbyns intressen och svika sina vallöften och sina väljare. Under SD:s Landsdagar 2015 var det tydligt att det var deras partitopp som hade vikit sig för vinstlobbyn. Då var det flera medlemmar som var emot partiets högersväng och skrev en motion om att begränsa vinsterna i välfärden.


Riksdagsledamot Jimmy Ståhl från Göteborg var en av dem som skrev under motionen och som därmed visade sitt missnöje mot Sverigedemokraternas partiledning. Men nu verkar även Jimmy Ståhl ha svängt i frågan.


I motsats till SD:s högersväng och deras närmande till högerpartier i vinstfrågan står vi socialdemokrater fast. Socialdemokraterna vill skapa ordning och reda i välfärden. För att bygga ett starkt samhälle måste vi säkerställa att skattemedel avsatta för välfärden används till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg. Att pengarna går till barns utbildning, lärares och undersköterskors löner, till bättre arbetsmiljö, bättre elevhälsa och bättre tillvaro för brukarna inom äldreomsorgen – inte till obegränsade vinstuttag.


Välfärdsutredningen visar att 4,7 miljarder kronor av medborgarnas skattepengar, avsedda för skola och omsorg, försvann i väg i övervinster under år 2015. Dessa 4,7 miljarder motsvarar kostnaden för att anställa till exempel 9 500 förskolelärare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare. Samtidigt som vi alla är överens om att skolan och vården behöver mer personal.


Vinstjakten ska stoppas men vi ska värna valfriheten och mångfalden i välfärden. Seriösa välfärdsverksamheter som återinvesterar i verksamheten kommer att kunna vara kvar. Den 7 juni ska vi göteborgska riksdagsledamöter tillsammans med övriga 349 ledamöter trycka på voteringsknapparna och avgöra om vinstjakten i skola och omsorg ska stoppas eller inte. Jimmy Ståhl - och alla andra riksdagsledamöter som röstar nej till förslaget - är skyldig göteborgarna en förklaring till varför de sviker den svenska välfärden. 


För stoppas inte vinstjakten kommer vi fortsatt se att välfärden blir mer ojämlik och att den inte finns där när vi behöver den. Men om de övriga partierna sluter upp bakom vår linje att stoppa vinstjakten kommer det finnas mer personal på skolor och i äldreomsorgen som annars hade gått till vinster. Vi kommer att få färre skolor som går i konkurs så att elever inte behöver oroa sig över om de har en skola att gå till nästa morgon. Och äldre kommer att få en bättre och tryggare vård oavsett var man bor.


Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Büser (S)

Shadiye Heydari (S)

Riksdagskandidater från Göteborg