Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad vill M med höghastighetstågen?

Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
Johan Nyhus (S), kommunalråd (S) i Göteborg.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Upprustningsdags.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Vad tycker Moderaterna i Göteborg om moderpartiets omsvängning, undrar S.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I förra veckan presenterade infrastrukturminister Anna Johansson (S) investeringar som bygger Sverige starkt och hållbart för framtiden. De ekonomiska ramarna för infrastruktur föreslås öka med 100 miljarder kronor för perioden 2018-2029.

Järnvägen är eftersatt i Sverige. Tågtrafiken räcker inte till och det är för mycket störningar. Orsakerna är för lite investeringar och för mycket eftersatt underhåll. Därför behöver både befintliga banor rustas upp, men också nya byggas. Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm och Göteborg respektive Malmö bättre knyts samman. Utbyggnaden ska ske i en takt som ekonomin tillåter och det är centralt med ett brett stöd i riksdagen.

Höghastighetståg som knyter samman Stockholm, Göteborg och Malmö gör att fler får jobb när arbetsmarknadsregionerna växer. Förslaget kommer också leda till ett kraftigt ökat bostadsbyggande i storstäderna. Att regioner som tidigare varit åtskilda integreras skapar stora tillväxteffekter för hela landet. Forskningen visar på att kunskapsintensiva och innovativa miljöer bättre utvecklas när resmöjligheterna förbättras.


Moderaterna lovade i Almedalen 2014 höghastighetståg och 100 000 nya bostäder, vilket var ett förslag som många, också vi, välkomnade. Därför är förvåningen nu stor när Moderaterna på riksplan häromdagen bytte åsikt och nu är emot höghastighetståg. Omläggningen av den moderata politiken går snabbt. Den frågan som vi ställer oss är vad Moderaterna i Göteborg tycker? Vi har förstått att det nu på andra håll i landet riktas stark partiintern kritik emot Moderaterna. Hur Moderaterna sköter sina inre processer får de själva reda ut, men vi tycker att i stora och strategiska frågeställningar här i Göteborg är det värdefullt att vi har samförstånd över partigränserna.

Sverige behöver ett modernt och stabilt transportsystem. Utöver att förslaget innehåller en ökning med 47 procent till drift och underhåll av järnväg så behöver Sverige nya järnvägar mellan sina storstäder. Resenärer ska kunna lita på att tågen går i tid. Nu ställer vi frågan om Göteborgs-Moderaterna står upp för att också Göteborg behöver snabbtågsförbindelser? För att skapa framtidstron och bidra till ett jämlikt Göteborg.


Gunilla Carlsson, riksdagsledamot (S) för Göteborg

Johan Nyhus, kommunalråd (S) i Göteborg