Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utveckla Nordstan som naturlig mötesplats

Erik Berg, arkitekt.
Foto: Pressbild
Martin Livian, arkitekt.
Foto: Pressbild
Fredrik Rosenhall, arkitekt.
Foto: Pressbild

Bygg vidare på Nordstans naturliga möjligheter som mötesplats istället för att stänga ner en central stadsdel i Göteborg, skriver tre arkitekter verksamma i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hur alla Göteborgare ska känna sig trygga i Nordstan har diskuterats lika länge som de väderskyddade köpkvarteren har funnits. Oron måste tas på allvar, för Nordstan fyller en viktig funktion. Det är en uppvärmd och central plats där folk från olika grupper vistas i samma rum för en liten stund. Det finns ingen motsvarande plats i Göteborg med samma genomflöde och förutsättningar för gränsöverskridande möten. I en i övrigt segregerad stad är detta något mycket värdefullt som kan motverka segregationens främlingsskapande.


Nordstans dilemma är klassiskt och har i grunden varken med invandring eller med ungdomar att göra:

• En struktur med verksamheter av en enda sort (affärer) där allt stänger samtidigt.

• Det finns ingen inblandning av bostäder eller kvällsaktiviteter i området.

• Samtidigt är det en uppvärmd och upplyst plats som gör det lockande att vara här för alla som inte har andra lämpliga mötesplatser att träffas på.


Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson har lagt fram en idé om en satsning på lokaler för kultur i Nordstan. Det är ett bra förslag. Erfarenheterna från stadsutveckling under de senaste decennierna är att levande och trygga innerstäder förutsätter att kontor- och butiker blandas upp med kultur, bostäder, kvällsaktiviteter, restauranger. Helt enkelt en mångfald av öppna mötesplatser som får fler grupper att använda centrum under hela dygnet. Att få in kultur- och föreningsverksamhet vore därför bra, men då räcker det inte med en spellokal och ett galleri på våning två, det krävs att flera lokaler i bra lägen ges annat innehåll än handel. Ska det bli möjligt måste alla berörda aktörer förstå värdet av blandningen och dra åt samma håll.


Nordstan omfattar flera kvarter mellan Centralstationen och Brunnsparken, galleriagångarna följer de gamla kvartersgatorna. Innehållsmässigt må det vara ett köpcentrum, men planmässigt är det en stadsdel som det måste gå att röra sig igenom hela dygnet. Det innebär att det inte går att "stänga" Nordstan tidigare, så som har föreslagits.  Det innebär också att alla grupper måste ha tillträde till platsen på lika villkor. Följden om vissa grupper portas är en ytterligare begränsning av de viktiga gemensamma neutrala arenor där vi, trots allt, blir synliga för varandra som boende i samma stad.


Vägen till ökad tillit går genom fler gränsöverskridande mötesplatser. Nordstan är en fantastisk möjlighet. I en av GT:s artiklar säger en av poliserna att Nordstan har blivit "en stor fritidsgård om kvällarna". Det är ju faktiskt en bra början, se till att ge ungdomarna möjligheter att umgås på ett ordnat sätt i Nordstan, bygg vidare från det! 


Erik Berg, Martin Livian och Fredrik Rosenhall

Artikelförfattarna är arkitekter och arbetar med mötesplatsstrategier på inobi ab

0