Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utsätt inte SFI-elever i ett experiment med valfriihet

Mats Pilhem (V), vice ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Eva K Halleröd (V), ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Miriam Friedlaender (FI), ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Vi söker nu en konstruktiv dialog med alla partier som också motsätter sig alliansens privatiseringar inom SFI-undervisningen i Göteborg, skriver Vänstern och FI i en replik till Anders Svensson (M) och Mariah Ben Salem Dynehäll (L) . 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På GT debatt den 29 december gjorde Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ett försök att få till en seriös debatt angående alliansens beslut att införa auktorisation inom vuxenutbildningens SFI-verksamhet i Göteborg.

I repliken från Anders Svensson (M) och Mariah Ben Salem Dynehäll (L) går det tyvärr inte att hitta särskilt mycket substans för en sådan seriös debatt. I stället får vi svepande formuleringar om att valfrihet för alla, är att föredra. Tydligen också för personer som nyss har kommit till Sverige.

Enligt vår mening behöver just denna grupp av elever, som nyligen kommit till Sverige, i stället extra mycket stöd för att hitta till rätt nivå av SFI-utbildning. I dag har vi en central vägledning som försöker att hjälpa dessa elever att finna rätt utförare av sin utbildning. När denna centrala vägledning försvinner hänvisas alltså eleverna till att på egen hand finna vilken utbildningsanordnare som är mest lämplig. Några av de större utförarna av SFI-utbildning kan kanske ha kapacitet att hjälpa eleverna rätt och också ha en så bred utbildning att man kan hjälpa elever till rätt nivå av utbildning.

Vidare skriver Svensson och Ben Salem Dynehäll att: ”Precis som för gymnasiet bedrivs SFI-undervisningen av en kombination av fristående aktörer och kommunal egenregi. Så vill vi i alliansen att det skall fortsätta vara”.

Men detta uttalande stämmer inte. I stället är det så att alliansen, i sin budget, minskar egenregin från 34 procent ned till max 25 procent. Fler elever än så ska alltså inte få möjligheten till att välja egenregi. Så sätter alltså alliansen ”valfrihet” före elevernas rätt till en god utbildning.

På en punkt delar vi M och L åsikt, det gäller problemen med överklagade upphandlingar. Vårt svar är att ge eleverna kvalitet i utbildningen i stället för att privatisera hela verksamheten med auktorisation.

Om alliansen vill fortsätta att driva igenom denna privatisering av SFI i Göteborg, kräver vi att man bättre svarar upp mot de frågor som vi ställer. Vi lovar att göra motstånd mot försöket till privatiseringen. Vi söker nu en konstruktiv dialog med alla partier som också motsätter sig dessa privatiseringar. Vi ser egenregi som det bästa alternativet, men vi är beredda att prata med alla partier, som inte vill utsätta SFI-elever för ett experiment i valfrihet. 


Mats Pilhem (V)

Vice ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg 


Eva K Halleröd (V)

Ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg 


Miriam Friedlaender (FI)

Ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg