Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utanförskapet i Göteborg ökar utan busskortet

Hilda Andersson (S), ordförande för SSU Centrum Göteborg. Foto: PRIVAT
Foto: THOMAS HARRYSSON/VÄSTTRAFIK

Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort busskortet från Göteborgs ungdomar. Det begränsar ungas rörlighet och motverkar en grön omställning. Det är sorgligt att M och KD missade chansen att bryta utanförskapet, skriver Hilda Andersson, ordförande för SSU Centrum Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sommarlovet är här med alla förväntningar det innebär. Vid den här tiden förra året fick jag hem ett sommarlovskort från Västtrafik. Det var ett statligt finansierat busskort för alla elever i årskurs 6 till 9 och i gymnasiet och gällde i hela regionen under hela sommarlovet. Busskortet blev nyckeln till alla mina sommarupplevelser. Jag och kompisarna åkte till havet, spelade fotboll på Heden, gick på grillfestival i Angered och åkte tåg till Stenungsund. Jag hade aldrig kunnat betala för alla de resorna ur egen ficka – de pengarna finns inte hos en gymnasieungdom. Men jag minns hur jag inte ägnade en sekund åt att reflektera över kortet. Jag förstod inte vilken tur jag hade som fått ett sådant - busskortet för sommaren kändes som en självklarhet. 

 

Busskortet gjorde inte bara min sommar. Alla unga kunde röra sig obehindrat i hela Västra Götalandsregionen. Under de heta sommarveckorna kunde vi alla ta oss till havet och bada, umgås på alla platser runtom i staden och träffa nya kompisar, oavsett ekonomisk situation hemma. För min nära vän i Ale kostar en dagstur in och ut från Göteborg 98 kronor. Att kunna träffa mig och andra vänner eller följa med på aktiviteter skulle ha blivit ekonomiskt ohållbart i längden om hon skulle ha betalat sådana resor själv hela sommaren. Hon, precis som många andra ungdomar, hade ofta behövt stå över och stanna hemma i stället. Men busskortet möjliggjorde att alla kunde ta sig ut och få ta del av sommaren, i stället för att isoleras hemma under dagarna.

 

En annan bra sak med sommarlovskorten var att det blev en vana för oss unga att planera våra resor med kollektivtrafik i stället för att bli skjutsade med bil. Det var en helt annan frihet att kunna ta sig vart som helst i staden nästan alla timmar om dygnet. Man fick en helt ny uppfattning av hur effektivt och smidigt det är att åka kollektivt. Det är oerhört viktigt att uppmuntra en sådan inställning hos oss unga, eftersom vår generation är den som måste ställa om helt och leva mer hållbart. 

 

Trots detta tog Moderaterna och Kristdemokraterna inte med busskort för ungdomar i sommar i den budget som röstades igenom i riksdagen i vintras. M och KD prioriterade bort den satsningen. Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson och förste vice partiordförande för Kristdemokraterna, skrev på debattplats i Dagens Samhälle att sommarlovskorten skulle ha haft en negativ inverkan på de ungas hälsa då vi skulle cyklat mindre. Självklart ska vi ungdomar cykla - men att cykla in till Göteborg från Angered, Ale eller Stenungssund är ett projekt på ett helt annat sätt än att ta buss eller tåg. Dessutom är det inte alla som har råd att köpa en cykel.

 

Hårdast slår M och KD:s budget mot de som nu inte har någon möjlighet att ta sig från sin stadsdel. För bor man inte i stadskärnan är det inte gångavstånd till centrum. Göteborg är som bekant särskilt glest. Och då spelar det ingen roll att de aktiviteter som kommunen anordnar för ungdomar i sommar är gratis - för det kostar så mycket att ta sig till aktiviteten att många tvingas avstå. 

 

Det är sorgligt att Moderaterna och Kristdemokraterna missade chansen att bryta utanförskapet i Europas mest segregerade stad. Sommarkorten kunde ha varit en möjlighet att bryta det mönstret. Det är också frustrerande att de inte tog tillfället i akt att lägga grunden till ett miljövänligt resande genom att få unga att se resor med kollektivtrafik som det självklara valet. 

 

Låt detta bli den sista sommaren med en ogenomtänkt politik för ungas möjligheter till resande och för miljön.

 

Hilda Andersson (S)

Ordförande SSU Centrum Göteborg