Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga vuxna måste skärpa till sig

Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse.Foto: PETER WAHLSTRÖM/VGR

I det strålande sommarvädret måste det självklara påpekas: Rekommendationerna gäller inte bara gamla, sjuka och medelålders. Jag säger inte att alla rekommendationer är perfekta, men de är allt vi har, skriver Sahlgrenskas vice ordförande Cecilia Dalman Eek (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skärp till dig! Det skulle jag vilja säga framför allt till yngre vuxna. I det strålande sommarvädret måste det självklara påpekas: Rekommendationerna om bland annat avstånd gäller inte bara gamla, sjuka och medelålders människor. Och det är allvar, för nu är det unga vuxna som kommer till sjukhuset och läggs in för covid-19.

 

I flera veckor har Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg i stort sett inte fått in några nya covid-patienter. Men så kom helgen i förra veckan och åtta personer var så sjuka att de fick läggas in. Den sista veckan har nedgången avstannat och det blir återigen flera som läggs in. Tidigare har patienterna varit äldre. Nu kommer unga vuxna, säger de på sjukhuset. Är det en slump? På sjukhuset säger de att de nya inte är jättesjuka, vilket är skönt. Men det hade varit bra för alla att slippa en ökning av smittan just nu när skolor och jobb drar i gång igen.

 

I våras skalade Sahlgrenska snabbt upp intensivvården och byggde upp epidemivårdavdelningar. Det blev lättare av regeringens löfte till regionerna att ersätta covid-relaterade kostnader. Man anställde flera, byggde om för covid-vård och köpte ny utrustning. Och personalen gjorde ett fantastiskt jobb.

 

Men under tiden har mycket annan sjukvård skjutits upp. Det är många operationer och behandlingar som fått vänta. De måste bli av nu. Operationspersonal och andra grupper som har arbetat med covid-19 behövs på sina vanliga jobb. Och vi kan hjälpa dem med det genom att följa rekommendationerna – också du som är yngre.

 

Corona-viruset är inget du kan blunda för eller ens betala dig förbi. Det syns inte och det kanske inte ens märks på den som smittar. Det enda du kan göra är att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen och slippa bli sjuk själv. Jag säger inte att alla rekommendationer är perfekta, men de är faktiskt allt vi har. Och om du tycker de är fel så är det ändå inte ett skäl att strunta i dem.

 

Det kan betyda att du får låta bli att åka till din älsklingsstrand dessa soliga sommardagar. I Göteborg finns appen ”Badplatsen” med 25 kommunala bad och det finns ännu fler vikar och klippor vid sjöar och hav. Välj något av dem du inte brukar åka till och framför allt: Om det är massor av folk där, vänd om och åk hem eller gör något annat. Himla trist, jag vet, men det är så det måste vara i år. Det är många andra som också får begränsa sina liv i år.

 

Du får skippa uteserveringen om det är mycket folk. Du ska inte sitta hur nära som helst på utsiktsberget med kompisarna. Vänj dig vid att säga ifrån om folk knör eller står för nära. Visst är det kul att träffa släkt och vänner som du inte träffar ofta, men säg till om de står för nära och kramas inte. Du ska inte åka spårvagn och buss om du inte måste, som att åka till jobbet eller skolan. Om det är några här i stan som pallar att cykla lite längre sträckor så finns de bland unga vuxna. Det är så många som anstränger sig, som tvättar händerna och håller avstånd – det är inte omöjligt att göra rätt!

 

Visst kan det kännas som att det lilla du gör inte spelar någon roll. Men det är fel. Allt du gör spelar roll! För din egen, dina kompisar och för alla som väntar på vård på sjukhuset. Och så klart gäller det även äldre. Jag ser så många som anstränger sig och gör rätt. Men det vore jättebra om ännu fler tog sitt ansvar. Gör det du också. För din egen, för dina kompisars och för den uppskjutna sjukvårdens skull. Tack på förhand.

 

Cecilia Dalman Eek (S)

Vice ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse