Pia Björking Petersson, ordförande Akademikerförbundet SSR Göteborg. Foto: Pressbild
Pia Björking Petersson, ordförande Akademikerförbundet SSR Göteborg. Foto: Pressbild

Unga människor är inte flyttgods

Publicerad

Göteborg borde göra som Borås: Ensamkommande unga borde få bo kvar i sitt boende, gå kvar i sin skola och fortsätta ha kontakt med sin gode man fram tills beslutet vunnit laga kraft. Det skriver Akademikerförbundet SSR:s ordförande i Göteborg Pia Björking Petersson.

Den senaste tiden har rapporter om ensamkommande ungas livssituation fyllt riksmedierna. Ungdomar som börjat rota sig i Sverige får från en dag till en annan flytta från sitt boende till en av Migrationsverkets anläggningar någonstans i Sverige. Detta måste få ett slut!

 

Även om Migrationsverket själva kritiserar sina utredningar om ensamkommandes ålder så fortsätter kommuner som Göteborgs stad att flytta ungdomar från sitt sociala sammanhang med stöd av en bristfällig åldersuppskrivning. En riktlinje har tagits fram där det framgår när bistånd till fortsatt boende kan beviljas. För dem som anses vara under 18 år gäller socialtjänstlagen som för alla andra barn i staden. Så fort en ungdom bedöms vara 18 år är huvudregeln att placering i familjehem eller på HVB ska avslutas och den unge ska flyttas över till Migrationsverket. Om de som har kontakt med ungdomen samlat bedömer att ungdomen är uppenbart under 18 år kan det vara skäl för att få bo kvar. Det är dock bara politikerna i individutskottet som får bevilja fortsatt boende. Riktlinjen är ett resultat av att Göteborgs stad har börjat anpassa sitt arbete utifrån de nya ersättningsnivåerna som träder ikraft 1 juli i år.

 

Socialsekreterare är utbildade till att alltid beakta barnets bästa i beslut som rör barn. Vi ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden och förhindra att de far illa. Socialtjänstens ansvar för andra unga som är placerade gäller till de går ut gymnasiet eller fyller 21 år. Även efter att en placering upphört har socialtjänsten i andra fall ett ansvar för att tillgodose det av behov av stöd och hjälp som kan uppstå för en ung person. Ensamkommande ungdomar diskrimineras idag jämfört med andra unga som har behov av stöd och hjälp från socialtjänsten. Riktlinjer ska vara ett stöd till att göra professionella bedömningar – inte ett hinder. Akademikerförbundet SSR kräver att riktlinjen skrivs om så att den följer hur socialtjänsten stödjer andra placerade ungdomar.

 

Åldersuppskrivning är en tillfällig bedömning som inte kan överklagas innan beslutet om uppehållstillstånd är fattat. Ensamkommande unga borde få bo kvar i sitt boende, gå kvar i sin skola och fortsätta ha kontakt med sin gode man fram tills beslutet vunnit laga kraft. Borås stad är en kommun som gjort detta. 

Akademikerförbundet SSR uppmanar Göteborg att göra detsamma för att motverka fler självmord och för att förhindra att fler ungdomar väljer ett liv som papperslösa. 

 

Pia Björking Petersson

Ordförande

Akademikerförbundet SSR Göteborgs Stad

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag