Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Underhållande, Nordin

Kontraproduktivt att lägga ner fossilfria energiresurser, tycker KDU Göteborg. På bilden: Reaktor i Ringhals kärnkraftsverk. Foto: VATTENFALL
Samuel Bråse, ordförande KDU Göteborg. Foto: PRESSBILD
Jakob Gatenheim, ledamot KDU Göteborg. Foto: PRESSBILD

Låt delar av EU:s jordbrukssubventioner gå till forskning på än mer effektiva och säkra kärnkraftsreaktorer som också kan förbränna befintligt avfall, skriver KDU:s Samuel Bråse och Jakob Gatenheim i en replik till riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vad menar riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) med att vi i KDU Göteborg skulle förespråka socialistisk planekonomi och samtidigt bygga kärnkraftverk på Hisingen? Det är inget annat än ett av många märkliga och osanna utspel från centerpartister denna valrörelse. Ingetdera är sant. Det är dock magstarkt av en riksdagsledamot som drivit på för att riva upp alliansen och ge regeringen Löfven fyra år till, att kalla oss för förespråkare av planekonomi.

Kristdemokraterna har aldrig påstått att ny kärnkraft skall etableras i Sverige, däremot tycker vi att det är kontraproduktivt att lägga ner fossilfria energiresurser när vi ser exempel som Tyskland som har blivit beroende av sin kolkraft där så har skett. Låt i stället driften av Ringhals fortsätta, men låt de drivas av privata aktörer, så får marknaden lösa prissättningen.

 

Till skillnad från vad Nordin påstår i sin hänvisning till en HBO-serie, är behovet av kärnkraft en etablerad sanning inom forskarvärlden. IPCC, FN:s klimatpanel, har i sin rapport om hur de anser att uppvärmningen av planeten skall stoppas, konstaterat att kärnkraften i samtliga scenarion behöver minst fördubblas. Om minskningen av utsläpp inte stoppas i närtid behöver kärnkraftsproduktionen öka med 500 procent till år 2050.

Rickard Nordin och Centerpartiet håller krampaktigt fast vid Torbjörn Fälldins kärnkraftspolitik, trots att FN:s klimatpanel är tydlig i vad kärnkraften har för betydelse för framtidens energitillförsel. Låt i stället delar av EU:s jordbrukssubventioner som täcker 40 procent av hela EU:s budget gå till forskning på än mer effektiva och säkra reaktorer som också kan förbränna befintligt avfall.

 

Framtidens industri och fordonsflotta drivs av fossilfri energi, av såväl sol, vind, vatten och kärnkraft. Inte av rysk gas eller tyskt kol, som fallet blev för Tyskland. 

 

Vi ser med spänning fram emot vad Rickard Nordin skall konsumera för underhållning i helgen som han sedan baserar sina politiska utspel på.

 

Rösta på KD för en långsiktig och realistisk energipolitik.

 

Samuel Bråse

Ordförande KDU Göteborg

 

Jakob Gatenheim

Ledamot KDU Göteborg