Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två råd till Stefan Löfven på hans Göteborgsdag

Gustaf Göthberg (M), kandidat från Göteborg till Europaparlamentet. Foto: MATHILDA STENHOFF
Vilket problem vill statsminister Stefan Löfven (S) lösa och är han medveten om konsekvenserna? undrar Gustaf Göthberg (M). Foto: ROBIN ARON

Konsekvenserna av Stefan Löfvens och regeringens förslag om en social pelare i EU riskerar att bli ödesdigra. Vad i Maltas abortpolitik vill vi se här? Hur kommer den franska strejkrätten att påverka Göteborg? undrar EU-kandidaten Gustaf Göthberg (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag besöker statsminister Stefan Löfven Sveriges framsida — Göteborg. Han är varmt välkommen till Sveriges port mot omvärlden. Minnena av hans tidigare besök ligger djupt präntade — särskilt under dessa tider av Europaparlamentsval.

 

En kulen novemberdag för två år sedan samlades Europas ledare samlades på Lindholmen på inbjudan av statsministern. Målet med mötet och resan till Göteborg var att lägga grunden för nästa steg i EU-projektet. Rent konkret innebar det att den Europeiska unionen tog initiativ till den sociala pelaren. Det kom att presenteras vällovliga principer om socialpolitiken på europeisk nivå, med vackra formuleringar om människans lika rätt och värde, behovet av en stark välfärd och att arbetstagare skall ha trygga anställningar. Helt enkelt som det oftast låter vid den här typen av storslagna, politiska projekt på EU-nivå. 

 

Likaledes att det lät som det brukar när det bankas på den stora projekttrumman, så riskerar det att gå som det brukar när politiker skall berätta för andra politiker, och deras länder, att de bör överge sina egna nationella modeller för att i stället följa den modell som vi använder oss av här, i detta fall Sverige. 

 

Det är dessutom ett icke genomtänkt förslag från Socialdemokraterna i Sverige och effekterna kan bli raka motsatsen till vad de nu formulerat på sina valaffischer.

 

Konsekvenserna av det socialdemokratriska initiativet riskerar nämligen att bli ödesdigra. När den svenska modellen skall exporteras till EU av de Socialdemokraterna här hemma görs det under förespeglingen att den svenska modellen skall bli europeisk. Så är inte fallet. 

 

Socialdemokraterna och fackens tal om att resten av Europa står med öppna armar för att motta den svenska modellen, och göra den till sin, är bara en dimridå. Med den sociala pelaren blir den svenska modellen bara en 28-del svensk, eftersom den kommer stöpas om i grunden vid förhandlingsbordet med EU:s övriga medlemsstater. 

 

Den svenska jämställdhetspolitiken skall vi vara stolta över, sett ur ett internationellt perspektiv. Med den sociala pelaren riskerar den svenska jämställdhetspolitiken, socialförsäkringspolitiken, abortpolitiken och funktionshinderspolitiken att bli europeisk. Vi vet inte konsekvenserna, och har därtill en begränsad möjlighet att agera på dessa när vi väl vet. 

 

Makten är förflyttad. Dammluckorna kan öppnas. Frågorna har flyttats till EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Då blir statsministern svaret skyldig: Vad i den maltesiska abortpolitiken vill vi se i Sverige? Hur kommer den franska strejkrätten att påverka Göteborg? Hur blir jämställdheten i Göteborg och Sverige bättre för att den beslutas till del av den finska eller grekiska regeringen på EU-nivå? 

 

Vilket problem vill Stefan Löfven lösa - och är han medveten om konsekvenserna? 

 

Om statsministern, och hans regering, står utan en djupgående analys samt saknar en rimlig förväntansbild på projektet med den sociala pelaren bör de avhålla sig från att måla med för stora penslar och för vacker färg. Det svenska folket riskerar i själva verket att bli ståendes med en sörja som ingen kan vara nöjd med. 

 

Jag har i all välmening två råd till statsministern under sin dag här på Västkusten. Passa på att njuta av Göteborg. Och nästa gång han är här för möten, försök att i stället hitta finansiering till det svenska försvaret. Då kan faktiskt ett amfibieregemente i Göteborg bli verklighet, som försvarsberedningen föreslagit. Det vore bättre med ett svenskt amfibieregemente än en maltesisk abortpolitik i Göteborg. Det första kan vi använda oss av för att försvara oss med. Det andra kan det bli svårt att försvara sig mot.

 

Gustaf Göthberg (M)

Kandidat från Göteborg till Europaparlamentet