Jonas Ransgård (M), oppositionsledare i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Jonas Ransgård (M), oppositionsledare i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

Trygghetsfrågorna handlar om förtroende

Publicerad

Trygghetsfrågorna kommer att spela en stor roll i valrörelsen, skriver oppositionsledaren i Göteborg Jonas Ransgård (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna i Göteborg har under 2017 särskilt uppmärksammat trygghetsfrågorna. På kampanjer, verksamhetsbesök och andra tillfällen möter vi göteborgarnas oro för att känna otrygghet eller bli utsatt för brott. Frågorna går utöver den personliga säkerheten och hamnar snabbt också i övergripande frågor om vart samhället är på väg. Att människor har tilltro till rättssamhället och känner trygghet i vardagen är avgörande för framgång även på många andra områden. Vi kommer att fortsätta arbetet för ett tryggare Göteborg under valåret 2018.

 

Skjutningar och mord uppmärksammas med rätta mycket i media. Vardagsbrottsligheten och upplevelsen att polisen inte räcker till påverkar många. Enligt en rapport från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har upplevelsen av otrygghet ökat kraftigt och många kvinnor drar sig för att vara utomhus i sitt eget bostadsområde på kvällstid. I Göteborg benämner polisen sju stadsdelar som särskilt utsatta. Här utmanar kriminella med egna rättssystem och begränsar människors frihet. Här är rättssamhället ifrågasatt.

 

Moderaterna i Göteborg driver därför en rad förslag för ökad trygghet, mer förebyggande arbete och effektivare brottsbekämpning. En del av förslagen kräver nationella beslut som ökade polisresurser eller ändrad lagstiftning, andra är åtgärder som kommunen själv förfogar över i samarbete med andra aktörer i lokalsamhället. 

 

På nationell nivå kräver Moderaterna fler poliser, högre polislöner, fler civilanställda inom polisen, skärpta straff och ökade befogenheter. Vi har en lång rad förslag som skulle underlätta brottsbekämpningen. Mycket kan också göras på kommunal nivå. En viktig sak är att utöka antalet trygghetsfrämjande kameror. Här har alliansen föreslagit att staden inleder ett samarbete med polisen för att liksom Malmö utöka antalet kameror i offentlig miljö. Tyvärr blev förslaget nedröstat i kommunstyrelsen sedan de rödgröna och Sverigedemokraterna vänt sig emot det.

 

I juni behandlade kommunfullmäktige budgetförslagen för 2018. Alliansen presenterade ett gemensamt budgetförslag som bland annat innehöll ett åtgärdsprogram för en tryggare stad: “Återta Göteborg”. Tyvärr föll vårt budgetförslag i slutomröstningen med röstsiffrorna 36-40 sedan 5 ledamöter (Vägvalet) avstått från att rösta. Därmed gäller den rödgröna budgeten i Göteborg för 2018. 

 

Vi tänker förstås inte ge upp vårt arbete för en tryggare stad utan lägger nu fram förslag som vi hoppas få stöd för i kommunfullmäktige. I september ställde sig fullmäktige till exempel bakom alliansens förslag att staden ansöker hos polisen om ett utökat område där ordningsvakter har särskilda befogenheter. Det innebär att områdena Brunnsparken-Gustaf Adolfs Torg med intilliggande kollektivtrafikhållplatser blir ett så kallat LOV3-område.  Därutöver ska park- och naturnämnden, fastighetsnämnden och byggnadsnämnden med högsta prioritet se över vilka åtgärder i den fysiska miljön som skulle kunna bidra till ökad trygghet. Det kan handla om bättre belysning, rensning av buskage med mera. Dessa åtgärder är inte tillräckliga, men är några steg på vägen.

 

Debatten om trygghetsfrågorna blir ofta polariserad där förebyggande och brottsbekämpande åtgärder ställs emot varandra. Det är fel tänkt. Vi måste arbeta både förebyggande och brottsbekämpande samtidigt. Förbättrade skolresultat och fler arbetstillfällen både för kort- och högutbildade är viktiga åtgärder för att förebygga brottslighet i framtiden, men i de särskilt utsatta områdena riskerar långsiktiga åtgärder att misslyckas om inte tilltron till rättssamhället återupprättas omedelbart.

 

Gator och torg tillhör göteborgarna, inte kriminella gäng.

 

Alliansen i Göteborg har gemensamma förslag för ökad trygghet i Göteborg både på kort och på lång sikt. Under våren går vi vidare i detta arbete. I valrörelsen kommer trygghetsfrågorna att spela en central roll. Att människor har tilltro till rättssamhället och känner trygghet i vardagen är avgörande för framgång även på många andra områden.

 

Jonas Ransgård (M)

Oppositionsledare i Göteborg 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag