Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trygghet är en god affär

Vi vill bli bättre och få en större förståelse för hur vi lokalt kan stötta politik, polis och sociala myndigheter för att tillsammans skapa en tryggare stad, skriver Jan Eric Löwström och Lena Boberg.Foto: JANNE ÅKESSON
Jan Eric Löwström, ordförande distrikt väst ICA-handlarnas förbund.Foto: PRESSBILD
Lena Boberg, Vd ICA fastigheter.Foto: MAGNUS GLANS

Vi föreslår en trygghetsöverenskommelse mellan näringsliv och politik för att öka tryggheten i Göteborg och stärka våra stadsdelar. Politiken behöver se ett större värde i hur företagare kan vara med och skapa trygghet, skriver Jan Eric Löwström och Lena Boberg vid ICA.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För många göteborgare är ICA-butiken inte bara ett ställe där man köper mat, utan även en mötesplats där man växlar några ord med sin ICA-handlare eller där man hämtar ut sitt paket. Från ICA känner vi stor stolthet av att vara en del av göteborgarnas vardag, men också ett allt större ansvar att bidra till en tryggare samhällsutveckling. 

 

I en tid när hela samhället står inför en förändrad demografi, växande utanförskapsområden och alltför många dåligt underhållna gemensamma miljöer är behovet av ett tryggare och mer levande Göteborg större än på länge. 

 

Vi som skapar offentliga miljöer, kommuner, fastighetsägare, näringsliv och civilsamhälle måste arbeta mer tillsammans för att skapa ett levande och tryggt samhälle för alla. Vi föreslår därför att tillsammans med politiken sluta en gemensam trygghetsöverenskommelse för att skapa en tryggare och mer levande stad. 

 

Nu på fredag samlas företrädare från ICA-handlarnas Förbund och ICA Fastigheter tillsammans med Göteborgs ledande politiker på Sannegården för att diskutera hur näringsliv och politik bättre kan samarbeta för att öka tryggheten, förbättra företagarklimatet och skapa en mer inkluderande stad. 

 

Från ICA är vi övertygade om att vi har stora möjligheter att öka samarbetet mellan alla som vill bidra till att göra Göteborg till en tryggare och bättre stad. Hos politiken finns de långsiktiga planerna och det övergripande perspektivet, samtidigt som vi som lokala företagare och fastighetsägare med insatser i vardagen, jobbar för att skapa en så trygg miljö som möjligt för våra hyresgäster, kunder och medarbetare. 

 

Vi vill bli bättre och få en större förståelse för hur vi lokalt kan stötta politik, polis och sociala myndigheter för att tillsammans skapa en tryggare stad. Men vi tror också att politiken behöver se ett större värde i hur vi som företagare kan vara med och skapa trygghet med vårt lokala engagemang. Därtill behöver politiken och den offentliga förvaltningen bli ännu bättre på att möta företagares behov och villkor. 

 

ICA möter miljontals människor i deras vardag. Vi vet hur en butik som en naturlig mötesplats kan öka tryggheten på gatorna och torgen runt butiken, men vi vet samtidigt också hur människor känner sig begränsade i vardagen när otryggheten brer ut sig i ett bostadsområde. 

 

Genom åren har vi ICA-handlare stöttat och aktivt deltagit i många lokala projekt i Göteborg för att öka tryggheten, skapa en bättre integration och låta människor komma närmare varandra. För oss handlar inte praktikplatser i ICA-butiken och bättre träningsmöjligheter för det lokala fotbollslaget om en ny chans för unga människor, det handlar om en ny chans för en hel stadsdel. Vi vet att det är i mötet med människor i den lokala miljön som det trygghetsskapande arbetet måste börja och det är där vi inom ICA, i egenskap av både handlare och fastighetsägare, vill göra skillnad. 

 

Som fastighetsägare är vår erfarenhet att människor som trivs och tar hand om sitt område ger platsen trygghet, deras frånvaro skapar otrygghet. Men då måste vi börja samarbeta och bilda goda förutsättningar för platssamverkan. Genom att dela mål och resurser mellan fastighetsägare, näringsliv och över kommungränser kan vi tillsammans skapa trygga, attraktiva och inkluderande platser och områden där människor vill dröja sig kvar. 

 

Vi tror att Göteborg behöver mer av åtgärder som är förankrade i de lokala förutsättningar och behov som finns. Den trygghetsöverenskommelse vi föreslår innebär därför att vi tillsammans med Göteborgs Stad kommer överens om konkreta trygghetsskapande åtgärder som vi kan göra tillsammans i den lokala miljön, där varje område har sina unika förutsättningar. Det kan handla om sociala insatser, om hur vi kan skapa en tryggare stadsmiljö eller om samarbete för att fler göteborgare ska få sitt första jobb. 

 

Med detta initiativ hoppas vi därför att vi tillsammans samlas kring ett gemensamt engagemang för att skapa ett tryggare och mer levande Göteborg.

 

Jan Eric Löwström 

Ordförande distrikt väst ICA-handlarnas förbund

 

Lena Boberg 

Vd ICA fastigheter