Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tror Moderaterna på tomten också?

Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.Foto: RONALD EEK
Tomten.Foto: FOTOLIA

Underfinansiering och kortsiktig klåfingrighet är de största problemen för Sahlgrenska, skriver Cecilia Dalman Eek (S) i en replik till Henrik Ripa (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg står inför ett besparingsbehov på en halv miljard kronor nästa år. Sjukhusstyrelsens ordförande, moderaten Henrik Ripa har själv vid upprepade tillfällen sagt till medier att minst 400 tjänster måste bort. Ändå skriver han nu att sjukhuset inte behöver spara - vad är det om inte besparingar? Tror Moderaterna att det promenerar omkring 400 personer på sjukhuset som inte behövs?

 

Om Henrik Ripa och Moderaterna hade fått bestämma själva, så hade sparbetinget dessutom varit nästan dubbelt så stort. För det var vi socialdemokrater som i förhandlingar med högerstyret och med beslut i regionfullmäktige, såg till att sjukhuset slipper börja betala av på sina tidigare underskott på nästan en halv miljard. Då fick vi höra av moderatstyret att vi var oansvariga. I dag tror jag att Ripa och hans M-kompisar är rätt nöjda med att vi inte gav oss då. Västra Götalandsregionens överskott används bättre på sjukhusen än i regionledningens skattkista.

 

Underfinansiering och kortsiktig klåfingrighet är de största problemen för Sahlgrenska. Ett exempel är att Moderaterna som styr sjukvården i VGR inte tar göteborgarnas behov av sjukhusvård på allvar. Göteborgsområdet växer med tusentals människor varje år. Trots det har högerstyret förhalat och fryst kompensationen för befolkningsförändringar. Moderaterna har dock en god förståelse för att sjukvård behöver långsiktiga och rimliga villkor - men sådana goda villkor ges bara till de upphandlade vårdföretagen. Är det patienterna eller vårdföretagen som står i fokus för Moderaterna?

 

Det enda som på riktigt kan både höja kvaliteten, minska väntetider och effektivisera vården är långsiktiga personalförankrade utvecklingsarbeten. Sådana finns det gott om inom Sahlgrenska. För att sådana arbeten ska lyckas, behöver personalen rimliga och långsiktigt hållbara villkor. Med de panikbesparingar som nu tvingas fram finns det risk att utvecklingsarbetena avstannar. Det skulle drabba sjukhuset dubbelt. Dels blir det tufft när kolleger som slutar inte ersätts, och dels försvåras utvecklingsarbete som skulle göra vården effektivare och korta patienternas väntan.

 

Sahlgrenska ska spara bort 400 tjänster. Samtidigt förväntas sjukhuset göra mer vård, förbättra arbetsmiljön och minska väntetiderna utan att någonstans äventyra vårdkvaliteten, patientsäkerheten eller personalens villkor. Om Henrik Ripa (M) tror att det håller kan han lika gärna tro på tomten.

 

Cecilia Dalman Eek (S)

Vice ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset