Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tro inte att kampen mot NMR tas av någon annan

NMR vill att Sverige ska vara vitt, vi vill att Sverige ska fyllas med regnbågens färger, skriver representanter från Liberala ungdomsförbundet inför nazistmanifestationen i Kungälv idag. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Simona Mohamsson, andre vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet. Foto: PRESSBILD
Soroush Rezai, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst. Foto: HENRIK KNUTSSON

Stanna inte hemma, tro inte att det går över av sig självt eller att kampen ska tas vad någon annan. Vi måste göra motstånd i Kungälv, skriver de unga liberalerna Simona Mohamsson och Soroush Rezai.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Rädslan kan vara det som räddar oss. I ett Europa där murar byggs och där öppna gränser har blivit en symbol för otrygghet. I ett Europa där hat och hot förstör samhället så är rädslan det som föder ilska och viljan till kamp.

 

I den liberala demokratin brottas friheten med dem som vill förgöra densamma. Detta dilemma blir åter tydligt när paramilitära grupper som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sprider skräck i vårt samhälle. Frågan borde inte längre vara om våldsbejakande grupper ska begränsas, frågan är hur det ska göras. 

 

Helt plötsligt är de så nära, under solglasögonen rinner arga tårar och tystnad är den enda reaktionen. Mjölksyran får armarna att domna när vi håller i plakaten i Västra Parken. I dag marscherar Nordiska motståndsrörelsen genom Kungälv. Det är inte första gången de står tysta med sina flaggor i staden. Stämningen är spänd och obehaglig. Det är uppenbart att de unga männen klädda i de skrynkliga skjortorna och instoppade slipsarna syftar till att sprida skräck. 

 

När paramilitärer och våldsbejakande extremister angriper vår demokrati kan vi inte bara stå och se på. De som tror på att mänskliga rättigheter ska respekteras och minoriteter ska värnas måste börja göra motstånd. Vi måste visa att vi är tusen gånger fler. 

 

Från Strandgatan fram till Nytorget kommer nazisterna mötas av budskap de avskyr för varje steg de tar. Kärleksbudskap om frihet, feminism och antirasism. Att kampen mot homofobi, antifeminism och rasism inte bekämpas av enskilda grupper som känner sig hotade utan att det är hela samhällets kamp. Det bästa sättet att bekämpa nazism är inte att blockera demonstranternas väg eller att kasta sten på polisen. Det rätta sättet är att på andra platser, i lugn och demokratisk anda, visa att NMR och deras vänner är i hopplös minoritet. Den breda majoriteten av oss vill inte kännas vid vare sig deras motbjudande tankegods eller deras metoder för att nå sina mål.

 

I Sverige finns det i dag nazistiska grupperingar, och sammanslutningar inom våldsvänstern, som uppfyller kriterierna för terrorklassificering. Men Sverige har ingen egen terrorlista med motiveringen att föreningsfriheten är grundlagsskyddad. I stället förlitar vi oss på EU:s och FN:s terrorlista. Det räcker inte. Att terrorklassificera organisationer vars verksamhet är våldsbejakande och paramilitär är inte ett hot mot friheten – det är en garant för att rädda den.

 

Hatet, hoten och våldet kommer från nynazister. Vi kan inte se på när paramilitärer och våldsbejakande extremister angriper vår demokrati, människor som inte ser ut som dem eller som älskar ”rätt person”. Stanna inte hemma, tro inte att det går över av sig självt eller att kampen ska tas vad någon annan. Vi måste göra motstånd. 

 

De är för diktatur, vi är för frihet. De hatar, vi älskar. Det är nationalister, vi är globalister. De vill att Sverige ska vara vitt, vi vill att Sverige ska fyllas med regnbågens färger. De vill se enfald, vi vill se mångfald. Vi får aldrig låta de onda krafterna vinna. Vi har stått upp mot extremism i hundra år och vi kommer göra det i minst hundra år till. I Kungälv blir vi många fler som samlades för att försvara våra egna och våra medmänniskors rättigheter. Brudar, blattar, bögar, svennar, européer, unga och gamla, fotbollsnördar och foodies - det är vi som gör motstånd.

 

Simona Mohamsson 

Andre vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

 

Soroush Rezai 

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst