Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjôta inte om gammal skåpmat

Mikael Janson (L), riksdagskandidat från Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Att upprätthålla bilden av det ”Go’a Göteborg” har varit viktigare än att ta tag i problemen, skriver riksdagskandidaten Mikael Janson (L) i en replik till Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraterna i Göteborgs kommunstyrelse, Ann-Sofie Hermansson och Marina Johansson, tar på GT Debatt till stora ord om alliansens påstådda idétorka för det trygghetsskapande arbetet i Göteborg. Antagligen för att skyla sin egen handlingsförlamning.


Göteborg är inte generellt en otrygg stad, men det finns fickor av otrygghet som spiller över på hela staden. Den motion vi liberaler lade i kommunfullmäktige redan 2006 om att det krävdes en av kommunledningen ledd aktiv integrationsstrategi för att bygga ihop Göteborg, redan då Sveriges mest segregerade stad, bryta utanförskapet, agera mot framväxande gängkriminalitet och religiös fanatism, landade i ett utdraget ingenting.


LÄS MER: GT DEBATT: Tjôtet är guld värt 


Vårt efterföljande förslag om att inrätta ett samlat stödcenter mot all form av gängkriminalitet samt politisk och religiös extremism inklusive hedersförtryck, ansågs irrelevant. Det vi såg var hur problemen växte utan någon möjlighet för enskilda stadsdelsnämnder och socialsekreterare att hantera. Det är ett av de största misslyckandena för vår stad att det aldrig togs på allvar.


Förslaget om att se sociala insatser för framför allt unga på väg in i brottslighet som en investering för framtiden, ställt mot kostnaden att inte agera, med fokus på tidiga åtgärder i samverkan mellan skola, socialtjänst och polis, hamnade även det i långbänk.


Budskapen från Säkerhetspolisen och andra har varit tydliga och vi har lyft frågorna gång på gång. Men det har också varit tydligt att S, V och MP inte velat lyssna. Att upprätthålla bilden av det ”Go’a Göteborg” har varit viktigare. Det är då så dags nu att vifta kraftfullt i luften.


De exempel Ann-Sofie Hermansson och Marina Johansson räknar upp är ju gammal skåpmat som den sittande majoriteten ägnat sig åt de senaste 20 åren utan framgång. Jobbet skall skötas av andra någon annanstans i otydliga samverkansprojekt.


Trygghetsvärdar är jättebra och har funnits förr, men det är faktiskt inte bostadsbolagens roll att lösa stadens sociala utanförskap. När vi ville lyfta upp samverkan inom det som kallades ”Ung & Trygg” till att ligga direkt under kommunledningen för att få mer styrsel och verkligen få med hela Göteborgs från högsta ledningen och ut, blev det blankt nej.


Även om attack sägs vara bästa försvar, så hade lite ödmjukhet varit på sin plats. Risken är annars att debatten helt hamnar i händerna på dem som har intresse av ökade motsättningar och hårdare tag mot de socialt mest utsatta, framför verkliga lösningar till gagn för alla göteborgare.


Mikael Janson (L)

Riksdagskandidat och tidigare biträdande kommunalråd i Göteborg