Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tips till Skattebetalarna om slöseriet i Göteborg

Hampus Hagman (KD), riksdagskandidat i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Skattebetalarnas djupgranskning av Göteborg är välkommen, anser riksdagskandidaten Hampus Hagman (KD), som också passar på att tipsa om vilka områden föreningen bör kika extra noggrant på.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns många exempel på slöseri med pengar inom Göteborgs kommun och därför kommer Skattebetalarnas förening under våren granska slöseriet i kommunen på djupet. Det berättade föreningens VD Christian Ekström i helgen på GT Debatt. Föreningen har redan koll på Intraservice slösaktiga resande till USA. En del av resorna är inte bara slösaktiga utan borde klassas som rena mutresor, då de anordnats av Intraservices största leverantör. Men det finns mycket mer. Som budgetansvarig hos Kristdemokraterna i kommunstyrelsen vill jag bidra med några tips till granskningen.

 

Granska de politiska prestigeprojekten, där fritt och gratis är ledorden. Subventionerade entréer till exempelvis bad och muséer prioriteras i stället för välfärden. Granska projektet med sex timmars arbetsdagar, som kostade miljontals kronor innan Socialdemokraterna förra året sa det vi sagt hela tiden: Detta aldrig går att genomföra i stor skala. Nya försök skulle bara vara att lura folk, enligt S, och det har de ju rätt i. Frågan är varför de lurades ett par år först, innan projektet avslutades.

 

Granskningen bör inte begränsas till det slöseri som sker med skattepengar i Göteborg. Även bolagen och de verksamheter som är taxefinansierade behöver granskas, också dessa pengar är ju trots allt göteborgarnas. Via det kommunala nöjesbolaget Liseberg är kommunen en aktör på hotellmarknaden, som tänker växa. Fullmäktige har beslutat att Liseberg ska bygga lyxhotell och äventyrsbad. Endast Kristdemokraterna röstade emot detta. Genom sina konsertsatsningar konkurrerar kommunen också med stadens klubbar och arrangörer. Ska verkligen göteborgarnas pengar gå till detta? 

 

Kretslopp- och vattennämnden finansieras genom taxor och inte via skatten, och även där slösas det. De rödgröna ville 2016 satsa pengarna på offentliga vattenposter. Om Kretslopps- och vattennämnden anser sig ha pengar över till sådant, borde taxorna sänkas i stället för att politikerna ska hitta på nya projekt.

 

De rödgröna slösar bort stora belopp samtidigt som det finns många verksamheter som behöver pengarna bättre. Hur mycket slöseri som Skattebetalarnas förening hittar är bara en fråga om hur långt tillbaka i tiden de kan gå. Förskolegrupperna är mycket större i Göteborg än i Stockholm och skolan får mindre pengar i Göteborg än i många andra kommuner. Men sämst är ändå äldreomsorgen. Hemtjänsten i Göteborg rankas av Socialstyrelsen på plats 281 av landets 290 kommuner. Vi kristdemokrater vill lägga pengarna på välfärden, i stället för att slösa bort dem.

 

Hampus Hagman (KD)

Riksdagskandidat, i dag budgetsekreterare i Göteborgs kommunstyrelse 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!