Hampus Hagman (KD), riksdagskandidat i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Hampus Hagman (KD), riksdagskandidat i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Tips till Skattebetalarna om slöseriet i Göteborg

Publicerad

Skattebetalarnas djupgranskning av Göteborg är välkommen, anser riksdagskandidaten Hampus Hagman (KD), som också passar på att tipsa om vilka områden föreningen bör kika extra noggrant på.

Det finns många exempel på slöseri med pengar inom Göteborgs kommun och därför kommer Skattebetalarnas förening under våren granska slöseriet i kommunen på djupet. Det berättade föreningens VD Christian Ekström i helgen på GT Debatt. Föreningen har redan koll på Intraservice slösaktiga resande till USA. En del av resorna är inte bara slösaktiga utan borde klassas som rena mutresor, då de anordnats av Intraservices största leverantör. Men det finns mycket mer. Som budgetansvarig hos Kristdemokraterna i kommunstyrelsen vill jag bidra med några tips till granskningen.

 

Granska de politiska prestigeprojekten, där fritt och gratis är ledorden. Subventionerade entréer till exempelvis bad och muséer prioriteras i stället för välfärden. Granska projektet med sex timmars arbetsdagar, som kostade miljontals kronor innan Socialdemokraterna förra året sa det vi sagt hela tiden: Detta aldrig går att genomföra i stor skala. Nya försök skulle bara vara att lura folk, enligt S, och det har de ju rätt i. Frågan är varför de lurades ett par år först, innan projektet avslutades.

 

Granskningen bör inte begränsas till det slöseri som sker med skattepengar i Göteborg. Även bolagen och de verksamheter som är taxefinansierade behöver granskas, också dessa pengar är ju trots allt göteborgarnas. Via det kommunala nöjesbolaget Liseberg är kommunen en aktör på hotellmarknaden, som tänker växa. Fullmäktige har beslutat att Liseberg ska bygga lyxhotell och äventyrsbad. Endast Kristdemokraterna röstade emot detta. Genom sina konsertsatsningar konkurrerar kommunen också med stadens klubbar och arrangörer. Ska verkligen göteborgarnas pengar gå till detta? 

 

Kretslopp- och vattennämnden finansieras genom taxor och inte via skatten, och även där slösas det. De rödgröna ville 2016 satsa pengarna på offentliga vattenposter. Om Kretslopps- och vattennämnden anser sig ha pengar över till sådant, borde taxorna sänkas i stället för att politikerna ska hitta på nya projekt.

 

De rödgröna slösar bort stora belopp samtidigt som det finns många verksamheter som behöver pengarna bättre. Hur mycket slöseri som Skattebetalarnas förening hittar är bara en fråga om hur långt tillbaka i tiden de kan gå. Förskolegrupperna är mycket större i Göteborg än i Stockholm och skolan får mindre pengar i Göteborg än i många andra kommuner. Men sämst är ändå äldreomsorgen. Hemtjänsten i Göteborg rankas av Socialstyrelsen på plats 281 av landets 290 kommuner. Vi kristdemokrater vill lägga pengarna på välfärden, i stället för att slösa bort dem.

 

Hampus Hagman (KD)

Riksdagskandidat, i dag budgetsekreterare i Göteborgs kommunstyrelse 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ GT DEBATT I DAG