Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiggeriförbud ovärdigt en liberal demokrati

Simona Mohamsson, 2:e vice förbundsordförande i LUF. Foto: PRESSBILD
Soroush Rezai, distriktsordförande i LUF Väst. Foto: HENRIK KNUTSSON

Tiggeri är en konsekvens, inte ett problem, skriver Simona Mohamsson och Soroush Rezai vid Liberala Ungdomsförbundet. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Frågan om tiggeriförbud har återigen kommit till ytan efter att ett antal kommuner i landet har börjat driva den. Senast i måndags kväll klubbade Munkedals kommunstyrelse igenom ett förslag om ett lokalt tiggeriförbud. Det är sorgligt att se hur kommunpolitiker i Västsverige surfar på den populistvåg som har drabbat Sverige och Europa och föreslår moraliskt förkastlig lagstiftning.

 

Först ut var Vellinge kommun i Skåne som motiverade ett lokalt tiggeriförbud med att ”en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter”. Opinionen drevs av Moderaterna vilket ledde till att kommunen fick tillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen att förbjuda tiggeri. Det är uppenbart att partier, genom förslaget om förbud mot tiggeri, vill profitera på människors rädslor och känsla av obehag. I stället borde det visas solidaritet och medmänsklighet. Det kommer sällan förslag från förbudsivrarna som kan hjälpa de utsatta människorna som känner att tiggeri är deras enda utväg.

 

I praktiken är tiggeriförbud en icke-lösning som bara flyttar på problemet utan att överhuvudtaget lösa det. Strukturellt förtryck och fattigdom som förvärrades i samband med finanskrisen 2008 har fördrivit europeiska romer ur sina hemländer. Till en början till enkla jobb inom jordbruket och på byggarbetsplatser i Spanien och Italien, men också i de länderna hann den ekonomiska krisen ikapp dem 2011. Att röra sig mot mer nordliga breddgrader blev den sista utvägen.

 

Vi ser hellre att man hjälper människor som behöver hjälp och att man lägger press på ursprungsländerna för att de ska börja ta hand om sina medborgare. För att göra det krävs mer samarbete i EU. De partier som är för tiggeriförbud är också de partier som inte är villiga att fördjupa samarbetet i Europa. Sverigedemokraterna vill gå ur EU, Kristdemokraternas paroll i valet är att de vill att EU ska bli ”lagom igen” och Moderaterna vill begränsa den fria rörligheten. Vi tycker i stället att EU behöver bli bättre genom ett fördjupat samarbete. 

 

På så sätt kan EU pressa medlemsländer till att ta ansvar för sina medborgare. Vi vill inte se ett Europa där diskrimineringen och fattigdomen är så stor att människor söker sig till rikare länder för att tigga. EU måste villkora fortsatt stöd till länder som Rumänien och Bulgarien och kontrollera att stödet går till att förbättra situationen. Ett förbud mot tiggeri är onödigt och ovärdigt en liberal demokrati.

 

SVT Nyheter genomförde för ett år sedan en undersökning för att se vilka västsvenska kommuner som ville se ett lokalt tiggeriförbud. Av 49 kommuner svarade 11 att de är för ett lokalt tiggeriförbud, 16 att de var emot och 22 svarade ej. Munkedals kommun, som i måndags fattade beslut i kommunstyrelsen om att föreslå till fullmäktige att införa ett lokalt tiggeriförbud, var en av kommunerna som för ett år sedan svarade nej. Sedan dess har Sverigedemokraterna blivit det största partiet i kommunen och de styr i dag tillsammans med Moderaterna.

 

Vill dessa kommunpolitiker att poliser ska gå runt på gator och torg och ta ifrån tiggarna deras slitna muggar med de få insamlade mynt de besitter? Polisens jobb bör vara att skydda våra medborgare och försvara deras rättigheter – inte att jaga bort tiggare för att kommunpolitiker inte klarar av att ta problemet på allvar. 

 

Att tigga är inte ett önskvärt sätt att försörja sig på, det håller vi självklart med om. Men det handlar om akut fattigdom och ett institutionaliserat förtryck som drivit romerna i Europa till att behöva tigga. Den fria rörligheten är den svages enda vän. Tiggeri är en konsekvens, inte ett problem, och därför behöver man angripa grundproblematiken. Samhället bör fokusera på att skapa möjligheter för alla att bli självförsörjande, sätta press på länder som systematiskt kränker mänskliga rättigheter och försvara den svage när medmänsklighet sätts på prov. 

 

Vi frågar oss om de kommunpolitiker som röstar för tiggeriförbud i sin kommun verkligen tror att ett förbud hjälper fattiga människor eller om det bara är ett behagligt sätt att slippa se fattigdomen?

 

Simona Mohamsson 

2:e vice förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet

 

Soroush Rezai 

Distriktsordförande LUF Väst