Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tack alla HBTQ-eldsjälar

Göteborg kommer aldrig att acceptera hatbrott, trakasserier och utsatthet på grund av homo- och transfobiska motiv, skriver alliansen i Göteborg. Foto: SHUTTERSTOCK
Axel Josefson (M), kommunalråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Helene Odenjung (L), kommunalråd i Göteborg. Foto: Pressbild
Naod Habtemichael (C), kommunalråd i Göteborg. Foto: HAMID ERSHAD SARABI
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

I dag invigs West Pride här i Göteborg för trettonde året i rad. Festivalen behövs fortfarande. Kanske mer än någonsin, skriver alliansstyret.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De framsteg som har skett för hbtq-människors rättigheter får aldrig tas för givet. I dag invigs West Pride här i Göteborg för trettonde året i rad. Festivalen behövs fortfarande. Kanske mer än någonsin.

 

Pride-festivalen är en vecka av kärlek och stolthet över att få vara sig själv. Det är en vecka att fira de mänskliga rättigheter hbtq-communityt har kämpat så hårt för. Men det är också en påminnelse för att prata om hur de rättigheterna aldrig får tas för givet. Alla hbtq-personer ska känna sig välkomna och trygga i Göteborg. Det är något vi i alliansen lovar att arbeta och ta ställning för.

 

I Tranemo hängdes nyligen en människodocka i ett träd med en snara runt halsen. Dockan hade en regnbågsflagga och texten ”pedofil”. Det inträffade mitt under Tranemos Pridefirande. RFSL har lämnat återbud till Almedalsveckan efter nazistiska hot. Två händelser från de senaste veckorna som inte bara är attacker mot mänskliga friheter och rättigheter.

 

Det är attacker mot varenda hbtq-person och deras trygghet. Ingen ska behöva se sig om över axeln när man håller hand med den man älskar. Ingen ska behöva bita sig i tungan på jobbet för att man är orolig över hur ens kolleger kommer reagera på att man lever med någon av samma kön. Ingen ska behöva dölja sig själv.

 

Tyvärr ser verkligheten ut så för många, även här i Göteborg. I rapporten Normer som skaver, om hbtq-personers sociala arbetsmiljö i Göteborgs stad, läser vi vittnesmål om skolpersonal som inte vågar vara öppna med sin läggning på grund av hotfulla uttryck från elever. Vi läser vittnesmål om hur medarbetare varje dag behöver göra en bedömning av vilka personer de känner sig trygga att vara öppna framför, för att inte riskera mobbning eller särbehandling av ens kollegor och chefer. Att sådan otrygghet förekommer dagligen hos stadens medarbetare är oacceptabelt. 

 

Vi ska vara stolta över den resa Göteborg har gjort, från att vara en av de allra mest otrygga städerna för hbtq-personer under 1990-talet till att de senaste åren vinna både nationella och internationella utmärkelser som hbtq-vänlig stad. Det program som Liberalerna tog initiativ till 2004 har lagt grunden för stadens politiska arbete på området, så som kommunens plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och hbtq-rådet, kommunstyrelsens samrådsorgan med hbtq-Göteborg. 

 

Stadens plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor sträcker sig i dagsläget från 2017 till 2021. Det vi kan se i den uppföljning som skett hittills är tyvärr att arbetet inte är tillräckligt. Planen behöver förankras tydligare i stadens olika nämnder och förvaltningar, för att kunna göra skillnad på riktigt. Vi i alliansen kommer därför att kräva mer noggrann uppföljning av stadens arbete på området framöver. Planen får inte bli en skrivbordsprodukt som dammas av lagom till Pride varje år, när det är enkelt och bekvämt att prata om. Kompetens inom hbtq måste integreras in i det ordinarie arbetet som stadens olika förvaltningar, skolor och bolag genomför. Först då kan vi skapa den trygghet som så många hbtq-personer efterlyser, och förtjänar.

 

Göteborg kommer aldrig att acceptera hatbrott, trakasserier och utsatthet på grund av homo- och transfobiska motiv. Oavsett om du är boende på ett ålderdomshem, elev i skolan eller anställd i kommunen ska du som hbtq-person få samma respekt och bemötande som alla andra. Där är vi inte i dag. Den som påstår att Pride inte längre behövs har fel. Pride, regnbågsflaggan och kunskapsspridning om hbtq är fortfarande en nödvändighet.

 

Vi i alliansen vill passa på att tacka och hylla alla eldsjälar inom West Pride, hbtq-rådet, RFSL Göteborg och det lokala hbtq-Göteborg. Ni har betytt så mycket för den resa Göteborg har gjort när det gäller mänskliga rättigheter. Ert outtröttliga arbete går inte förbi oss obemärkt, och vi ska göra allt vi kan för att er fortsatta kamp ska bli så enkel som möjligt.

 

Axel Josefson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Helene Odenjung (L), kommunalråd i Göteborg.

Naod Habtemichael (C), kommunalråd i Göteborg.

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg.