Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta varningssignalerna från äldreomsorgen på allvar

Vänsterpartiet har varnat för konsekvenserna av att privatisera hemtjänsten till stora kostnader, samtidigt som ny teknik och ersättningsmodell ska införas, skriver oppositionsråden Daniel Bernmar (V) och Jenny Broman (V)Foto: SHUTTERSTOCK
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF
Jenny Broman (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD

GT:s granskning av arbetsvillkoren för personal i äldreomsorgen kräver åtgärder. De rödgrönrosa föreslår en satsning på 65 miljoner. Borgarna verkar dock inte vilja känna till problemen, skriver oppositionsråden Daniel Bernmar (V) och Jenny Broman (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

GT har i en rad artiklar granskat arbetsvillkoren för personal i äldreomsorgen. I artiklarna framkommer att undersköterskor i äldreomsorgen har oerhört stressiga arbetsvillkor. Många vittnar om att de inte hinner ta paus för toalettbesök eller dricka vatten. Deras scheman är pressade på grund av för lite personal.

 

De brister i arbetsmiljön som nu lyfts fram är inga nyheter. För lite mindre än ett år sedan lämnade fackförbundet Kommunal in närmare 50 anmälningar om brister i arbetsmiljön för undersköterskor i hemtjänsten. 

 

Dock verkar det som att de ansvariga kommunalråden Nina Miskovsky (M) och Elisabet Lann (KD) inte vill kännas vid problembeskrivningarna. I stället lämnar de över ansvaret för att lösa problemen till undersköterskorna och deras chefer i äldreomsorgen.

 

I en av GT:s artiklar möter kommunalrådet Nina Miskovsky (M) undersköterskornas larm med att hon har svårt att uttala sig om den generella situationen och uppmuntrar personalen att prata med regionen för en mer heltäckande bild. Det är anmärkningsvärt att ett kommunalråd, med högst ansvar för personalpolitiken i staden, hänvisar till en annan arbetsgivare när personal larmar om hjälp. 

 

Under våren har Vänsterpartiet flertalet gånger påtalat de brister som finns och kommit med förslag på konkreta åtgärder. Bland annat bedömde vi tidigare i höstas att läget var så akut att en kommission för att reda ut bristerna i hemtjänsten var nödvändig. Tyvärr ville inte det borgerliga styret lyssna då heller. 

 

Så sent som i mars stod just Miskovsky (M) i kommunfullmäktige och debatterade hemtjänstpersonalens arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar utifrån en fråga väckt av Vänsterpartiet. Då som nu saknade hon svar på vilka åtgärder hon tänkte vidta för att säkerställa arbetsmiljön för personalen i hemtjänsten. Att nu påstå att hon inte kan uttala sig om situationen visar på vilket ointresse de borgerliga partierna har för stadens anställda. 

 

Vänsterpartiet har varnat för konsekvenserna av att privatisera hemtjänsten till stora kostnader, samtidigt som ny teknik och ersättningsmodell ska införas. Tyvärr lyssnade inte de borgerliga partierna utan lät ideologiska skygglappar styra. Samtidigt har de dessutom gjort stora besparingar i äldreomsorgen, och följderna av dessa ser vi nu, med sönderstressad personal.

 

Vare sig Miskovsky (M) eller Lann (KD) verkar ta varningssignalerna från personalen på allvar. Moderaterna och Kristdemokraterna har inte kommit med några konkreta åtgärdsförslag för att förbättra arbetsvillkor eller kvalitet. I stället slår de ifrån sig ansvaret och hänvisar till andra arbetsgivare, privata företag eller att personalen helt enkelt ska bita ihop. 

 

Borgarnas politik kan närmast liknas med husvagnsfärden på Kalle Ankas julafton. En skenande bil utan chaufför, på en skakig färd utför. Och frågan alla ställer sig är: Vem är det som kör egentligen? 

 

Personalen i Göteborgs stad förtjänar bättre. För Vänsterpartiet är de avgörande för att kunna ge en välfärd av hög kvalitet. Därför vill vi att äldreomsorgen ska få mer resurser. Genom att anställa fler kolleger till de som bär välfärden på sina axlar kan vi åtgärda ohälsosamma arbetsvillkor. I det rödgrönrosa förslaget till budget har vi bland annat presenterat en satsning på 65 miljoner kronor för att kunna anställa fler i äldreomsorgen. 

 

Även om de borgerliga partierna inte är villiga att lyssna på Vänsterpartiet, hoppas vi att de nu lyssnar på alla de medarbetare som via sitt fackförbund larmar för att få hjälp.

 

Daniel Bernmar (V) 

Oppositionsråd i Göteborg

 

Jenny Broman (V) 

Oppositionsråd i Göteborg