Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svik inte de som sliter som djur i skyddet av våra äldre

Hela 54 procent av svarande medlemmar i Kommunal Väst vittnar om att de fortfarande känner oro över tillgången på skyddsutrustning på sina arbetsplatser, skriver Anna Skarsjö.
Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Skarsjö, avdelningsordförande Kommunal Väst.
Foto: PRESSBILD

Undersköterskor inom Göteborgs hemtjänst vittnar om att de inte har med sig ett munskydd i den ryggsäck de bär med sig ut till brukarna. Alla anställda ska känna sig trygga. Det är en rättighet som inte är förhandlingsbar, skriver Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Trots att pandemin nu pågått i månader höjer anställda fortfarande sina röster kring bristen på personlig skyddsutrustning, emot en smitta vi ännu inte har kontroll över.


Kommunal gav nyligen analys- och undersökningsföretaget  Novus i uppdrag att ställa frågor till personal inom hemtjänst och särskilda boenden för att undersöka rådande läge kring skyddsutrustning. Frågorna som ställdes till Kommunals medlemmar mellan den 20 och den 26 maj visar på en alltjämt rådande oro.


Hela 54 procent av svarande medlemmar i Kommunal Väst vittnar om att de fortfarande känner oro över tillgången på skyddsutrustning på sina arbetsplatser. 42 procent uppger att det förekommit situationer under pandemin då de arbetat utan rätt skydd, och 17 procent berättar att detta hänt så sent som under föregående vecka.


Det rimmar dåligt med att samordnaren för Göteborgs Stad så sent som i fredags uppgav att man ”håller jämna steg” och att kommunen säkrat tillgången på skyddsutrustning för sina anställda fram till mitten av september (GP 5/6).


I sammanhanget känns det rimligt att ifrågasätta om man med anställda då endast menar en del av de anställda. Undersköterskor inom Göteborgs hemtjänst berättar att de inte ens i förebyggande syfte har med sig ett munskydd i den ryggsäck de bär med sig ut till brukarna. Ryggsäcken innehåller annan skyddsutrustning men inget munskydd. Vid misstänkt Covid-19-smitta ska undersköterskorna kontakta hemsjukvården som sedan åker ut och gör en bedömning om munskydd ska erhållas. Vad kostar inte det i förhållande till ett munskydd i varje anställds ryggsäck?


Kommunal har under pågående kris hela tiden hävdat behovet av handlingskraft, och pekat på bristerna i personalens arbetsmiljö. Att frågan kring ordentlig, godkänd och tillräcklig skyddsutrustning fortfarande inte är helt löst, efter mer än tre månader av den globala pandemin, är fullkomligt oacceptabelt. Vi kommer inte att ge upp kampen förrän all personal har tillgång till adekvat skyddsutrustning på sina arbetsplatser.


Arbetsgivarna är skyldiga att garantera en trygg och säker arbetsmiljö för alla som arbetar inom äldreomsorgen. Alla arbetsgivare måste ta det ansvaret på allvar. 


Det är också av yttersta vikt att all personal, oavsett utbildningsgrad och befattning, får ta del av de rutiner och handlingsplaner som finns kring Covid-19. Det gäller givetvis även de som går in som sommarvikarier. Alla ska känna sig trygga på sin arbetsplats. Det är en rättighet som inte är förhandlingsbar. 


Vi som arbetar inom vården har också rätt att bli respekterade för våra kunskaper och vår kompetens. Att hävda att undersköterskor och vårdbiträden inte bör använda sig av munskydd för att det då finns risk för att vi petar oss mer i ansiktet, för att vi ”inte vet hur utrustningen ska användas”, visar på en ignorans av stora mått.  Att vår utbildning och kompetens inte rankas högre än så av de som anställt oss för att genomföra det vårdnära arbetet hos några av de svagaste i samhället, gör mig både arg och ledsen.


Visst finns det många arbetsgivare som gör sitt jobb och skyddar sin personal fullt ut. Men det är fortfarande alldeles för många som inte gör det. Och det är förkastligt att den slapphäntheten drabbar de yrkesgrupper som just nu sliter som djur för att skydda de svagaste i vårt samhälle.


Krisen är inte över. I slutändan gagnar det alla att de som tar hand om våra äldre har möjlighet att skydda sig själva i sitt arbete.


Anna Skarsjö 

Avdelningsordförande Kommunal Väst