Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svettigt läge för Göteborgsvarvet

Blir det inget Göteborgsvarv 2021 är risken överhängande att det inte heller blir något mer Göteborgsvarv alls i sin nuvarande tappning, skriver David Josefsson (M).Foto: HENRIK JANSSON/GT
David Josefsson (M), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: PRESSBILD

Göteborgsvarvet och andra stora motionslopp väntar på tydliga riktlinjer för vad som gäller. Arrangörerna behöver framförhållning. Regeringen måste svara på när stora evenemang kan börja arrangeras igen, skriver riksdagsledamoten David Josefsson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Göteborgsvarvet är en av Göteborgs stora årliga traditioner, både idrottsligt och som folkfest. Det har de senaste åren också ofta varit höjdpunkten på året för min personliga motionsträning. Om än ska erkännas med varierat resultat, som bäst strax under 1:36h. Ibland är man nöjd med att bara ta sig runt.

 

På grund av coronakrisen och Folkhälsomyndighetens restriktioner har alla stora motionslopp fått ställa in eller skjutas fram under våren och sommaren. Må så vara, att stoppa smittan och rädda liv är viktigast.

 

Men nu väcks frågan från många arrangörer hur läget kommer se ut under hösten 2020 och våren 2021. Att arrangera stora motionslopp som exempelvis Göteborgsvarvet, Vätternrundan eller Vasaloppet kräver lång planering och innebär ett ekonomiskt risktagande för arrangörerna. Lopp som ställs in innebär att man blir stående med stora kostnader samtidigt som arrangörer kan tvingas betala tillbaka deltagaravgifter (frågan ligger just nu hos avgörande för Allmänna Reklamationsnämnden) medan osäkerhet för framtiden gör att få deltagare vågar anmäla sig till framtida lopp. Det är en ekonomisk rävsax som många arrangörer fruktar.

 

Att anmäla sig till motionslopp är samtidigt det som många av oss använder för att motivera oss till regelbunden träning. Motionsloppen kan därmed antas fylla en viktig funktion i folkhälsoarbetet. Motionsloppen innebär också viktiga intäktskällor till besöksnäringen i de kommuner där loppen arrangeras. Bara Göteborgsvarvet uppskattades 2018 av det kommunala evenemangsbolaget Göteborg & C:o rendera cirka 300 miljoner kronor i intäkter till stadens besöksnäring.

 

Osäkerheten om att kunna arrangera stora motionslopp även under hösten 2020 och våren 2021 handlar inte bara om frågan gällande det enskilda loppet just det året – företrädare för bland annat Göteborgs Friidrottsförbund har i medier varnat för att det är svårt att alls finnas kvar som organisation om de måste övervintra två säsonger utan att kunna genomföra lopp och få intäkter. Den långa planeringen gör samtidigt att arrangörer redan nu till hösten måste fatta beslut om, och i sådana fall hur, man ska genomföra arrangemang under våren 2021. Blir det inget Göteborgsvarv 2021 är risken överhängande att det inte heller blir något mer Göteborgsvarv alls i sin nuvarande tappning.

 

Hur lång tid det tar att bekämpa en pandemi är givetvis svårt, kanske omöjligt, att svara på. Men samtidigt behövs i alla fall prognoser. Arrangörerna efterfrågar tidsplaner från regeringen, likt de som redan finns i många andra europeiska länder, för när olika aktiviteter går att genomföra igen. Eller åtminstone bedömningar från regeringen om ifall det alls är genomförbart med större motionsarrangemang under hösten 2020 och våren 2021.

 

Och även om det inte går att exakt tidsbestämma, bör det åtminstone gå att sätta upp kriterier för vad som krävs för att förbudet mot större folksamlingar ska hävas eller luckras upp? Handlar det om att smittspridningen ska ha stannat helt? Att det finns tillförlitliga antikroppstester? Eller kan loppen arrangeras om arrangörerna vidtar åtgärder för att minska smittspridningen? Att publikleden ska hållas tunna?

 

Tyvärr har regeringen inte hittills presenterat svar på någon av dessa frågor. Jag har därför som riksdagsledamot ställt en skriftlig fråga till idrottsminister Amanda Lind (MP): Vad är hon beredd att göra för att möjliggöra genomförandet av motionslopp under hösten 2020 och våren 2021?

 

Alla förstår att det inte finns några tydliga svar på när coronakrisen är över. Men samtidigt måste regeringen ta ansvar och peka ut hur man ser på vägen framåt och ut ur krisen. Vad är tidsplanen eller hur ser kriterierna ut för när stora evenemang kan börja arrangeras igen?

 

Det vore en stor förlust för hela Göteborg om vi också förlorade Göteborgsvarvet i efterdyningarna av corona.

 

David Josefsson (M)

Riksdagsledamot från Göteborg