Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverigedemokraternas motioner är resursslöseri

Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborg. Foto: SISSELA NORDLING BLANCO
Sanna Ghotbi (FI), ledamot Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVAT
Louise Thörnqvist (FI), ersättare i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVAT

Sverigedemokraterna i Göteborg slösar med skattepengar genom att lägga förslag som inte är möjliga att genomföra, skriver Feministiskt initiativ i en replik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det stämmer, som SD säger, att de lagt många förslag i kommunfullmäktige. Vad de inte pratar om är att i princip samtliga motioner är omöjliga att genomföra – ens om en majoritet skulle rösta för. Det om något är att slösa med skattepengar.

 

Senast den 18 maj behandlades SD:s motion om införande av kameraövervakning dygnet runt i hela Göteborg. En motion som, förutom att vara illa underbyggd, helt saknar juridisk grund och därmed inte bör behandlas i kommunfullmäktige. Det här gäller de flesta av SD:s förslag. Motion efter motion avstyrks i strängt taget alla remissinstanser. Främsta orsaken är motionernas problematiska innehåll. Men det beror också på att faktaunderlaget är alltför bristande. 

 

SD pratar ofta om Göteborgs stads dåliga ekonomi och att – i deras ord – slöseriet med skattepengar ska upphöra. Det SD inte pratar om är kostnaden deras många motioner för med sig. SD:s slarviga motioner behandlas, precis som alla motioner, av flera förvaltningar. Ett stort antal tjänstepersoner lägger tid på att undersöka huruvida förslagen lever upp till miljö-, barn- och omvärldsperspektiv – något de i princip aldrig gör. 

 

Vi menar inte att motioner inte ska läggas, men vi ser det som viktigt att de är välarbetade och att det inte bara är ett sätt att nå ut med sin politik och söka röster. Det kan SD göra i ett annat forum, där stadens tjänstepersoner och beslutande organ inte behöver göras delaktiga.

 

Som det ser ut nu så använder SD stadsbudgeten för att med illa underbyggda motioner sprida sina förenklade och ofta rasistiska budskap. Under de tre år vi suttit i kommunfullmäktige har vi aldrig varit med om att partiet lagt ett enda förslag om att stärka välfärden eller underlätta för människorna i staden. I stället läggs bara förslag om vad vi inte ska göra och hur vi ska frånta rättigheter från olika grupper. 

 

Vi anser att det är ett demokratiproblem att väljare missar SD:s mycket problematiska agerande i kommunfullmäktige.

 

Stina Svensson (FI)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige 

 

Sanna Ghotbi (FI)

Ledamot i fullmäktige 

 

Louise Thörnqvist (FI)

Ersättare i fullmäktige

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!