Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ska vara en öppen och dynamisk ekonomi

Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
David Josefsson (M), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD

Att det skulle ta ett och ett halvt år och en global kris för att greppa vikten av Moderaternas linje är allvarligt och oroväckande, skriver Hans Wallmark, Pål Jonsson, Lars Hjälmered och David Josefsson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ett antal västsvenska socialdemokrater skriver på GT Debatt om ”privatiseringsvurm” och sårbarhet när det gäller utländska direktinvesteringar.

 

Det är välkommet att S till slut valt att engagera sig i frågan om risker i samband med fientliga uppköp i pandemins spår. Men att likt de socialdemokratiska riksdagsledamöterna argumentera för att ett ökat statligt ägande i Sverige är lösningen på alla risker för elakartade utländska direktinvesteringar visar på bristande förståelse för såväl säkerhetspolitik som ekonomi. Det verkar snarast vara en smula tröttsamt förutsägbart för att komma från det hållet.

 

Utländska direktinvesteringar har varit, och kommer att vara, viktiga för att skapa arbetstillfällen och stärka svensk konkurrenskraft i en global ekonomi. Detta vet man mycket väl i Göteborg! Det är väsentligt att slå fast och understryka värdet och vikten av en fri och öppen ekonomi.

 

Det stämmer att det finns en överhängande risk att svenska företag som är i stort behov av kapital, som resultat av coronakrisen, kan bli föremål för investeringar eller uppköp. Det gäller därför att vara tydlig. Att få i gång ett system som granskar och ytterst stoppar utländska direktinvesteringar som hotar svenska nationella intressen har varit ett moderat löfte och något som vi drivit kraftfullt sedan mars 2018. M har även drivit på för behovet av en samordnad EU-linje. Det är tillsammans med andra som vi bygger säkerhet.

 

Det är bra att regeringen nu har givit FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) i uppdrag att kartlägga riskerna med direktinvesteringar och att ISP (Inspektion för strategiska produkter) ska vara Sveriges kontaktpunkt gentemot resten av Europa när EU-förordningen ska införlivas med svensk lag. Men att det skulle ta ett och ett halvt år och en global kris för att greppa vikten av vår linje är allvarligt och oroväckande.

 

Vidare räcker det inte att regeringen endast fokuserar på de mest kända företagen och de som begränsas till säkerhetsskyddslagstiftningen. Åtgärder borde även riktas för att skydda de mindre och mellanstora företagen inom strategiska områden där främmande makt vill skaffa sig ett otillbörligt inflytande inom exempelvis AI, cyber eller halvledarteknik.

 

Sverige ska vara en öppen och dynamisk ekonomi som välkomnar investeringar. Men det får inte ske till priset av att vitala tillgångar säljs ut och att främmande makt ges ett avgörande inflytande över svensk ekonomi och säkerhetspolitik. Därför har Moderaterna nu samlat en majoritet i riksdagen för att förmå regeringen att agera och se till att ett regelverk för utländska direktinvesteringar kommer på plats. Riktlinjerna för hantering av utländska direktinvesteringar är bara ett område av många som tidigt lyfts av Moderaterna och som regeringen varit senfärdiga på att tillämpa. Det väcker återigen frågan om vilka som effektivt tar ansvar för Sverige och medborgarnas säkerhet.

 

Hans Wallmark (M)

Utrikespolitisk talesperson

 

Pål Jonson (M)

Försvarspolitisk talesperson

 

Lars Hjälmered (M)

Riksdagsledamot Göteborg

 

David Josefsson (M)

Riksdagsledamot Göteborg