Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige måste ta värderingskampen

Ett par av de åtgärder som måste göras för att förbättra integrationen är att avskaffa EBO-lagen och införa ett prov i samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd, skriver Ebba Busch (KD) och Andreas Carlson (KD).
Foto: SHUTTERSTOCK
Ebba Busch (KD), partiledare.
Foto: RICKARD E LARSSON
Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson.
Foto: PRESSBILD

Sverige borde aldrig ha hamnat i en position att behöva utkämpa en värderingskamp. Men nu har vi inget val. Vissa värderingar är inte valbara. De kan inte kompromissas med.  Alla som bor i Sverige förtjänar samma rättigheter. Kristdemokraterna har flera förslag på åtgärder mot hederskulturers förtryck, skriver Ebba Busch (KD) och Andreas Carlson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På en dryg månad har polisen inlett tre förundersökningar med misstänkta fall av hedersmord, efter att kvinnor fallit från hög höjd och avlidit. Ett av fallen inträffade i Göteborg. Om det rör sig om mord, är det ytterligare tragiska fall, som blivit så vanliga att de förlänats ett eget begrepp, fyllt med sorg: balkongflickor. De kallas så, eftersom så många unga kvinnor och flickor med invandrarbakgrund tvingats till att själv hoppa från hög höjd till sin död eller knuffats av sina manliga släktingar. Allt i ett desperat försök att bevara familjens heder.

Problemet är dessvärre inte en nyhet, men trots att det uppmärksammats under en lång tid, inte minst efter morden på Pela och Fadime, är det knappast löst. Hederskulturen fortsätter att förtrycka både unga kvinnor och män i Sverige, trots att sådant förtryck är både främmande och avskyvärt för en stor majoritet av svenskarna. Uppskattningar av hur många som lever under hedersförtryck blir ständigt värre.

Ungdomsstyrelsen gjorde 2009 en undersökning som visade att 70 000 svenskar inte får välja vem de gifter sig med, 2014 gjorde Carin Götblad en kartläggning som visar att över 100 000 svenskar lever under hedersförtryck och 2017 berättade en forskare vid Stockholms universitet att de räknar med att 240 000 personer lever under hedersförtrycksliknande former i Sverige.

Förtrycket tar sig väldigt konkreta uttryck. Var tionde mord 2017 var ett hedersmord enligt en kartläggning av nationella kompetensteamet och en tredjedel av de mördade kvinnorna beräknades ha mördats i hederns namn, enligt siffror som radioprogrammet I lagens namn tagit fram med hjälp av länsstyrelsen i Östergötland. Enligt organisationen Existera har antalet könsstympade personer nästan fördubblats i Sverige de senaste fem åren. 

Hederskulturen är tyvärr norm inom det parallellsamhälle som allt för länge fått växa fram i Sverige utan åtgärder och med liten uppmärksamhet. Det måste brytas, och det arbetet måste göras på flera olika plan. 

I juli 2020 möjliggjordes utreseförbud för personer som hotas av tvångsäktenskap, bland annat efter att Kristdemokraterna återkommande motionerat om dylika åtgärder. Men det räcker inte. Vi vill införa en nationell tvångsäktenskapsenhet enligt brittisk modell. Det skulle också öka kunskaperna om hedersförtryck inom polisen. En sådan enhet kan i Storbritannien utfärda order som innebär att om polisen misstänker att en person håller på att föras bort, så måste de återföras och presenteras för polisen inom 48 timmar, annars blir föräldrarna straffade. Det har haft en starkt preventiv effekt i Storbritannien där nästan 900 sådana ordrar utfärdats.

Vi borde också införa ett hälsointyg mot könsstympning, enligt fransk modell. Ett sådant kan tas med vid resor till hemlandet, där trycket att utföra ingrepp kan vara för stort för att motstå. Ett sådant intyg ska tydligt visa att det är förbjudet enligt svensk lag och kommer medföra långa straff för föräldrarna.

Polisen behöver också ständigt förbättra sitt arbete mot hedersrelaterat våld, liksom socialtjänsten. Skolorna behöver bli bättre på att se varningstecknen och kunna larma polis och socialtjänst. Sekretessen mellan myndigheterna behöver i regel kunna brytas för att bekämpa hedersrelaterat våld.

Samtidigt som allt detta görs måste Sverige på bred front gå fram för att bryta segregationen i landet. EBO-lagen borde avskaffas och ett prov i samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd bör införas, för att nämna några åtgärder. Den som begår brott i samråd med andra, som hedersvåld alltid är, bör också kunna dömas till hårdare straff.

Sverige borde aldrig ha hamnat i en position att behöva utkämpa den här värderingskampen. Men nu har vi inget val. Vissa värderingar är inte valbara. De kan inte kompromissas med. Alla som bor i Sverige förtjänar samma rättigheter. Stat, myndigheter och politiker sviker alla de 240 000 som lever under förhållanden som liknar hedersförtryck. Det måste förändras.


Ebba Busch (KD)

Partiledare


Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson