Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige måste agera för ett fritt Hongkong

Foto: AIDAN MARZO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Simona Mohamsson (L), förbundsordförandekandidat LUF.Foto: PRESSBILD
Olle Johnsson (L), internationell Sekreterare LUF.Foto: HENRIK KNUTSSON

Protesterna i Hongkong angår oss alla, inte minst i Göteborg, skriver Simona Mohamsson och Olle Johnsson vid Liberala Ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Polisen lyfter den svarta flaggan – den fungerar som en varning för tårgas. Kinas största rädsla är demokratiaktivister som för tionde veckan i rad demonstrerar i Hongkong. På söndagen inträffade ännu en våldsam sammandrabbning mellan polis och demonstranter.

 

Efter ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämnandet av invånare i Hongkong till Kina tändes en gnista som allt sedan det brittiska överlämnandet 1997 legat och pyrt i Hongkong-bornas politiska medvetande. Polisen besvarade protesterna med att använda tårgas och våld mot demokratiaktivister. 

 

Kina har sedan Storbritanniens överlämnande steg för steg underminerat det semi-demokratiska men rättighetsbaserade system som varit verklighet i Hongkong under parollen ”ett land, två system”. Detta för att ersätta det med ett nytt status quo som ger Kina ett avgörande inflytande över regionen. Hotet om ett utlämningsavtal är enbart ett i raden av alla steg som Kina tagit för att öka kontrollen.

 

Att Hongkongs invånare nu väljer att sätta ner foten och demonstrera trots risken för sin egen säkerhet visar på den rädsla som finns bland befolkningen att helt upptas av det odemokratiska samhälle som Kina i dag är. Här är det av yttersta vikt att Sverige ställer sig på demokraternas sida och tydligt ger vårt stöd till de demonstranter som kräver att Kinas försök att avveckla demokratin i Hongkong upphör.

 

Kina är inte ett land som alla andra. De försöker fortfarande mörka massakern på Himmelska fridens torg där ett stort antal demonstranter dödades. Tusentals muslimer hålls i interneringsläger och de har kidnappat samt fängslat den göteborgska Hongkongbon Gui Minhai under hans Thailandsresa 2015. Att inte kraftigt markera mot Kina när de försöker montera ner demokratin i Hongkong är att acceptera Kinas brott mot internationella regler och förordningar.

 

Viktigt att påpeka är även att de senaste åren har Kina gjort stora investeringar och fördjupat sina etableringar inte minst i Göteborg, vilket inte är helt oproblematiskt. När människors fri- och rättigheter blir spelbrickor för drömmar om kommunismen måste vi i den fria världen agera. 

 

År 2019 måste landet Kina ses för vad det egentligen är: Vår tids största hot mot det öppna och demokratiska samhället. För 30 år sedan tystades massakern på Himmelska fridens torg ner och med det även de personer som dödades under sin kamp för frihet och demokrati. 

2019 får vi inte blunda när Hongkongs unga ropar på vår hjälp. Sverige, med utrikesminister Margot Wallström (S) i spetsen, måste tydligt markera att Kina måste följa sina internationella åtaganden om att respektera Hongkongs juridiska, ekonomiska och politiska autonomi.

 

För liberaler stannar inte strävan efter ett bättre samhälle vid nationens gränser. De grundläggande fri- och rättigheter som omfattar oss ska även gälla för människor i resten av världen. Det är vårt ansvar att alltid stå upp för och stödja demokratiska krafter världen över. Sveriges utrikespolitik ska vara offensiv i kampen för demokrati. Den nuvarande regeringens ovärdiga tystnad om situationen i Hongkong är inte bara feg, utan framför allt oförsvarbar. 

 

De unga demonstranterna har många tårgasfyllda nätter att vänta innan drömmen om demokrati slår in. Det minsta EU och Sverige kan göra för att påverka den historiska utvecklingen till den bättre, är att tydligt visa sitt stöd för dem som tror på en demokratisk morgondag i Hongkong. För Göteborgaren Minhai, för de unga demokratiaktivisterna som brutalt misshandlas av polisen och för de Hongkongbor som vägrar leva under Kinas förtryck: Vi är i kampen med er.

 

Simona Mohamsson (L)

Förbundsordförandekandidat Liberala Ungdomsförbundet

 

Olle Johnsson (L)

Internationell Sekreterare Liberala Ungdomsförbundet