Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige kan och förtjänar bättre

Genom ökad polisiär närvaro, fler ordningsvakter, fler trygghetskameror och nolltolerans mot buset kan vi åter skapa den trygghet som våra medborgare förtjänar, skriver Jörgen Fogelklou och Jimmie Åkesson. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Jimmie Åkesson (SD), partiledare. Foto: JONATHAN OTHEN

De gärningsmän som fälls för grova brott slipper undan med milda straff, medan deras offer knappt får stöd eller upprättelse. Vi måste införa breda straffskärpningar, skriver Jörgen Fogelklou och Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas partidag i Almedalen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Våra hem är ”vår plats på jorden”, platser som vi gärna delar med oss av. Till alla er som vill bli en del av den, till alla er och som vill hjälpa till att göra just vår plats lite bättre: Ni behövs, för Sverige mår inte särskilt bra i dag. Andelen kvinnor, barn och äldre som i dag är rädda för att gå ut kvällstid ökar.

 

Enbart i år har 13 skottlossningar rapporterats i Göteborg, 23 har dött av skottskador i hela landet. På gator utkämpas stridigheter mellan rivaliserande gäng. Vi har i dag barn på bara 14 år som ansluter sig till kriminella gäng. ”Lämna alltid ifrån dig mobilen” är vad SVT:s Lilla Aktuell förmedlar till våra unga som utsätts för rån. Poliser och deras anhöriga har attackerats och får sina bilar sprängda, medan åtgärderna från regeringen är otillräckliga.

 

Vi måste ta tillbaka de delar av Göteborg där organiserad brottslighet och hederskultur har tagit över. Vår plats på jorden skall vara fri från barn- eller tvångsäktenskap. Vi kan inte längre tolerera att hederliga medborgare inte vågar anmäla brott till polisen. Genom ökad polisiär närvaro, fler ordningsvakter, fler trygghetskameror och nolltolerans mot buset kan vi åter skapa den trygghet som våra medborgare förtjänar.

 

De gärningsmän som fälls för grova brott slipper undan med milda straff, medan deras offer knappt får stöd eller upprättelse. Till följd av vad Sverigedemokraterna anser vara en okontrollerad invandring går IS-terrorister fritt på gator och torg. Samhällskontraktet håller på att fallera. Vi lokal- och riksdagspolitiker måste tillsammans bryta denna negativa utveckling och för det krävs ett antal skarpa åtgärder.

 

Staten måste bland annat garantera skadestånd till brottsoffren. Inför obligatorisk utvisning av grovt kriminella utländska medborgare, samt ge möjlighet att återkalla medborgarskap vid terrorbrott. Polisyrket måste bli attraktivt igen genom kraftigt höjda anslag, högre lön och karriärvägar inom polisen. Vi ska återuppliva beredskapspolisen och kvarterspolisen. På så vis får vi en mer verkningsfull poliskår.

 

Alldeles för få förövare grips, därför måste vi ge polisen bättre metoder för att få information. Polisen måste få bättre förutsättningar att få underlag till åtal, bland annat genom hemlig avlyssning och vittnen som kan få vittna anonymt.

 

Vi måste införa breda straffskärpningar och aktivt höja minimistraffen för upprepade och grova brott, även införa riktiga livstidsstraff.

 

Det är vår fasta övertygelse att majoriteten av göteborgarna och svenskarna i övrigt är skötsamma, hederliga medborgare som försöker få vardagen att gå ihop.

 

Nuvarande och tidigare regeringar har allvarligt skadat förtroendet för rättsväsendet. Poliser säger upp sig till följd av dåliga arbetsvillkor och en växande hotbild. Brandkår och ambulanser kan inte rycka ut i utsatta områden utan beväpnad eskort. De som bor och verkar i våra förorter får sina butiker rånade, sönderslagna eller övertagna av kriminella. Vi kan inte längre tillåta att ett fåtal ruttna äpplen förstör hela korgen. Från och med nu måste nolltolerans råda mot hederskulturer, gängkriminalitet och andra som förstör för majoriteten.

 

Vi måste våga ha en dröm om att vi kan bättre än det som redan är gjort. Vi vill verka för att på just vår plats på jorden ska vi känna oss trygga oavsett tid på dygnet, oavsett var i Sverige denna plats är. Ett land präglat av lojalitet, solidaritet och tillit. Där det offentliga rummet inte tillhör kriminella. Ett samhälle där brottsoffer får stöd och upprättelse medan gärningsmännen får ett straff i rimlig proportion till brottets allvar. Ett modernt folkhem, vår plats på jorden, där vi bemöter dem som upprätthåller ordningen med hänsyn och respekt, inte med hat och våld.

 

Den stora skiljelinjen går inte mellan var man är född eller vilken bakgrund man har. Den går inte heller mellan storleken på våra plånböcker. Skiljelinjen går i dag mellan det destruktiva och det konstruktiva. Mellan de som väljer att fylla våra barn med kunskap och framtidshopp och de som väljer att uppmana dem till brott och droger. Sverige kan och förtjänar bättre.

 

Jörgen Fogelklou (SD) 

Oppositionsråd i Göteborg

 

Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare