Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige har inte råd med kompetensutvisningarna

Liberalerna har varit pådrivande för att se över dagens regler för arbetskraftsinvandring och problemet med orimliga kompetensutvisningar, skriver Gulan Avci (L), Bengt Eliasson (L) och Malin Danielsson (L).Foto: SHUTTERSTOCK
Gulan Avci (L), vice ordf. arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Bengt Eliasson (L), ledamot i socialförsäkringsutskottet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malin Danielsson (L), ledamot i arbetsmarknadsutskottet.Foto: RIKSDAGEN

Människor som kan försörja sig själva och bidrar till vårt gemensamma välstånd ska inte utvisas på grund av absurda regler. Det är en viktig frihetsfråga för liberaler, skriver riksdagsledamöterna Gulan Avci, Bengt Eliasson och Malin Danielsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Amir Jetsishi har bott i Varberg med sin familj i fyra år. Han och hans fru arbetar, barnen går i skolan och familjen är väletablerade i Sverige. Trots det ska familjen utvisas för att Amir har arbetat för mycket övertid, vilket regelverket för arbetskraftsinvandring inte tillåter.

Maria Julia Martins arbetar som butiksarkitekt. Jobbet fick hon via en annons hos Arbetsförmedlingen. Efter ett och ett halvt år på sin arbetsplats fick Maria avslag på sin arbetsansökan eftersom att annonsen för hennes tjänst hade varit ute för kort tid. Efter överklagan och starkt stöd av arbetsgivaren beviljades hennes ansökan. Men händelsen har satt djupa spår och hon oroar sig ständigt för att bli utvisad från Sverige. 

Marvin Ngoma som arbetar med Cybersäkerhet för ett stort multinationellt IT-företag ska utvisas efter sex år i Sverige, mitt under brinnande coronakris, på grund av administrativa misstag. Ngoma säger själv i en intervju till Dagens Industri att han sannolikt inte kommer tillbaka till Sverige, utan välja ett land där hans kompetens verkligen är önskvärd. 

Vi kan göra listan lång på alla kompetensutvisningar som duggar allt tätare. Men förutom att arbeta för en förändring för att förhindra fler kompetensutvisningar, måste vi även börja prata om varför arbetskraftsinvandring är bra för Sverige. Det berikar mångfalden i samhället, bidrar positivt till produktionen och stärker samhällsekonomin med tiotals miljarder årligen i skatteintäkter. 

När dåvarande alliansregeringen införde arbetskraftsinvandringsreformen 2008, gjorde vi upp med en 40-årig tradition som gav facken vetorätt över arbetsgivarnas möjlighet att rekrytera arbetskraft från andra länder. 

Nu höjs återigen röster för att stänga dörrar för arbetskraftsinvandring med hänvisning till att systemet missbrukas. Det finns problem som politiken behöver adressera för att värna om reformens långsiktiga överlevnad. 

Därför har Liberalerna varit pådrivande för att en statlig utredning tillsatts för att se över dagens regler för arbetskraftsinvandring och problemet med orimliga kompetensutvisningar. De nya reglerna ska börja gälla från 1 januari 2021.

Fram till dess finns ett akut behov av att stoppa kompetensutvisningarna. För oss liberaler är det en självklarhet att möjliggöra för människor som kan försörja sig själva och bidrar till vårt gemensamma välstånd att stanna här. 

Det är en viktig frihetsfråga för liberaler, och en förutsättning för att företag ska kunna rekrytera och behålla högkvalificerad specialistkompetens från andra länder. Det är så en rörlig arbetsmarknad skapas på global nivå, arbetsgivarnas kompetensbehov tillgodogörs och en bättre matchning på arbetsmarknaden kan skapas. 

Den utveckling vi nu ser, inte minst under coronakrisen, med högkvalificerade arbetstagare som utvisas på grund av byråkratiska hinder eller misstag som arbetsgivarna gjort är både oacceptabelt och orättssäkert. 

En viktig pusselbit i återstarten av svensk ekonomi handlar i lika stor grad om att möjliggöra för företag att rekrytera arbetskraft från andra länder, och behålla viktig nyckelkompetens som kommer att vara avgörande för företagens framtida tillväxt. 

Stänger vi den dörren, så stänger vi också en viktig dörr för våra företag att hävda sig globalt i jakten på spetskompetens. Inte heller kommer Sverige anses som ett attraktivt land att arbeta i, med rättsosäkra regelverk. Det har vi inte råd med. 

 

Gulan Avci (L) 

Vice ordf. arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadspolitisk talesperson

 

Bengt Eliasson (L)

Ledamot i socialförsäkringsutskottet

 

Malin Danielsson (L)

Ledamot i arbetsmarknadsutskottet