Dan Gabrielsson, ordförande LO-distriktet i Västsverige. Foto: PRESSBILDDan Gabrielsson, ordförande LO-distriktet i Västsverige. Foto: PRESSBILD
Dan Gabrielsson, ordförande LO-distriktet i Västsverige. Foto: PRESSBILD
Bengt Forsling, Förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige. Foto: PRESSBILDBengt Forsling, Förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige. Foto: PRESSBILD
Bengt Forsling, Förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige. Foto: PRESSBILD

Svenska modellen är ingen teknisk fråga

Publicerad

Att ta en enskild och unik situation som den i Göteborgs Hamn som intäkt för att försämra konfliktmöjligheterna för alla löntagare, är som att vilja förbjuda bio för att man har sett en dålig film skriver LO-distriktet i Västsverige i en replik till Elisabeth Svantesson (M) och Lars Hjälmered (M).

Det fackliga arbetet bygger på ett löfte om solidaritet med varandra. Den svenska modellen på att två starka parter kan komma överens om ett kollektivavtal. Om dessa två led faller så faller den svenska modell som har levererat välstånd och tillväxt för Sverige i snart 80 år.

 

Moderaterna Elisabeth Svantesson och Lars Hjälmered säger sig värna den svenska modellen. Att den vägen skulle gå, som de föreslår på GT Debatt, genom att begränsa konflikträtten är precis så motsägelsefullt som det låter. Att, som de vill, snabbutreda frågan visar på hur lite de egentligen bryr sig om fackliga rättigheter och att vi ska ha jämbördiga parter på arbetsmarknaden. Den svenska modellen kan inte kastas bort i en handvändning.

 

Konflikten i containerterminalen i Göteborgs Hamn är allvarlig och berör många LO-medlemmar i Göteborg och hela Sverige när deras arbetsgivare får svårt att exportera eller importera. Men fallet med konflikten i hamnen i Göteborg är unik. Därför ska den behandlas unikt. Att ta en enskild situation som intäkt för att försämra konfliktmöjligheterna för alla löntagare är som att vilja förbjuda bio för att man har sett en dålig film.

 

Som ett brev på posten brukade fungera innan den borgerliga avregleringen, kommer i nästa stycke i Moderaternas artikel krav på begränsning av möjligheten till sympatiåtgärder. Eftersom det inte är något som överhuvudtaget har med konflikten i Göteborgs Hamn att göra så är det ett rent angrepp på svensk fackföreningsrörelse. Anledningen till att de 14 fackförbunden inom LO har slutit sig samman är för att det är tillsammans vi är som starkast. Att vi kan hjälpa varandra när det behövs. Att vi inte behöver kämpa ensamma. Moderaterna kallar det omoraliskt. Vi kallar det solidaritet.

 

Tanken på en lagstiftad proportionalitetsprincip (liten konflikt, liten stridsåtgärd) som också presenteras låter kanske rimlig men är i själva verket helt befängd. Själva tanken med att ta till stridsåtgärder är att få igenom krav. Det innebär att arbetsgivaren ska välja att förhandla för att kunna avbryta konflikten. Om arbetsgivaren i förväg kan kalkylera vad en proportionerlig stridsåtgärd är så är den i princip verkningslös. Och vem ska bedöma vad som är proportionerligt? Risken för godtycke och politisk inblandning blir alltför stor. Återigen bevisar Moderaterna att de inte förstår hur partsmodellen fungerar.

 

Man kan inte prata med en som inte begriper, sa Ingmar Stenmark en gång. För den svenska modellen gäller det Moderaterna, den här gången i form av Lars Hjälmered och Elisabeth Svantesson. Bort med tassarna från fackets möjligheter att ställa krav på lön, villkor och arbetsmiljö.

 

Dan Gabrielsson

Ordförande LO-distriktet i Västsverige

 

Bengt Forsling

Förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag