Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska folket förtjänar en bättre skoldebatt

Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot.
Foto: PRESSBILD

Varför är det viktigare för Moderaterna att orsaka förvirring om svensk skola än att förbättra barnens utbildning, skriver Aylin Fazelian (S) i en replik till Kristina Axén Olin (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Diskussionen om Sveriges marknadsskola har pågått länge nu. Partiernas argument är väl kända, ändå väljer moderata företrädare att sprida felaktigheter om motståndares förslag i ett försök att vinna debatten. Varför är det viktigare för Moderaterna att orsaka förvirring om svensk skola än att förbättra barnens utbildning?

I riksdagsledamöterna Kristina Axén Olin och Marie-Louise Hänel Sandströms replik på GT Debatt finns det flera direkta felaktigheter. Den första felaktigheten är att de inte ”delar uppfattningen” om att kunskapsresultaten har ökat. Men att den negativa kunskapstrenden i svensk skola är bruten är fakta, det är inget man kan välja hålla med om eller inte. Den uppgående trenden av svenska skolresultat har påvisats i så väl de senaste PISA- som TIMSS-undersökningarna. Att Moderaterna anser sig stå över internationella institut och experter är skrämmande. 

Den senaste TIMSS-undersökningen, som presenterades i december 2020, visade också att elever med en högre grad hemresurser presterar högre än de med en lägre andel hemresurser. Ojämlikheten ökar och det är allvarligt.

Nyligen konstaterade OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher dessutom att den svenska marknadsskolan orsakat att Sverige har förlorat sina höga skolresultat. Nog får vara nog. Det är dags att återuppbygga ett högpresterande och jämlikt skolsystem som ger alla elever lika livschanser.

Det är därför vi står bakom Likvärdighetsutredningens förslag. Det handlar bland annat om att förändra skolpengen så att den fördelas rättvist mellan kommunala skolor och friskolor. Utredningen föreslår också att kötid fasas ut som urvalskriterium. Det är helt enkelt orimligt att vissa föräldrar ska kunna paxa skolplatser för att deras barn föds tidigt på året, eller att vissa barn hamnar sist i kön för att deras föräldrar inte har koll på systemet eller råkar flytta in till kommunen vid ett senare tillfälle.

Trots att internationella experter, lärare, elevorganisationer och stor del av det svenska folket vill se ett stopp på marknadsskolan, väljer Moderaterna att sätta sig i knät på vinstdrivande friskolekoncerner. När Trump nu äntligen lämnat Vita huset är det sorgligt att se att moderater tar efter att förvränga fakta om sina politiska motståndare. 

Till skillnad från vad Moderaterna hävdar, står vi Socialdemokrater upp för det fria skolvalet - samtidigt som vi arbetar för att stoppa systemfelen. Svenska folket förtjänar en bättre debatt om skolan. Framförallt förtjänar Sverige en skola i världsklass.


Aylin Fazelian (S)

Riksdagsledamot Västra Götalands läns västra och ledamot i utbildningsutskottet

Ordförande Socialdemokraterna Göteborgsområdet