Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SU har aldrig haft så stor budget som nu

Johnny Magnusson (M). Ordförande regionstyrelsen.
Foto: CATHARINA FYRBERG

Det finns inga politiska beslut om att minska personalen på Sahlgrenska, däremot har ledningen fått i uppdrag att få ekonomin i balans, skriver Johnny Magnusson (M) i replik till Ann-Sofie Hermansson (S) och Håkan Linnarsson (S)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sahlgrenska har fått utökad budget med 2,9 miljarder kronor. Det kallar Socialdemokraterna i ett obegripligt angrepp på GT Debatt för att vi har dränerat sjukhuset på pengar. Genom GrönBlå samverkan har Moderaterna i Västra Götaland medverkat till att utöka sjukvårdens budget med hela 6,5 miljarder kronor under den här mandatperioden. Det krävs därför omfattande kreativ bokföring och ordvrängning för att hävda motsatsen.


LÄS MER: GT DEBATT: Moderaterna har tömt Sahlgrenska på resurser 


Vi förstår att Socialdemokraterna vill misstolka det som styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset beslutat, nämligen att få ekonomi i balans. Men det får ändå finnas gränser i misstolkningen. 


Det finns inget beslut på att minska personalen, däremot är det ett faktum att SU:s kostnadsutveckling är alldeles för hög trots de stora ekonomiska tillskotten. Ledningen har därför fått i uppdrag att genomföra åtgärdsplan för att få ekonomi i balans. Under Socialdemokraternas styre av regionen hade SU ett underskott på nästan 1,8 miljarder kronor. Därför är det magstarkt av Hermansson och Linnarsson att anklaga oss för dålig styrning. SU har aldrig haft så många anställda och så stor budget som de haft under denna mandatperiod. SU har också producerat mer, så att nu har fler patienter än någonsin tidigare fått vård på vårt fantastiska universitetssjukhus.


Att påstå att det finns enkla och snabba lösningar till en förbättrad arbetsmiljö där alla våra duktiga medarbetare trivs och mår bra, är inte trovärdigt. Det kräves flera insatser, under lång tid. Vi har fortsatt och utökat satsningen på betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Vi har arbetat fram fler modeller för lönekarriär, arbetstider och uppgiftsväxling så att varje medarbetares kunskap kan användas på bästa sätt. Vi har påbörjat arbetet med att göra löner och ersättningar mer konkurrenskraftiga, inte minst genom att förbättra ersättningarna och premiera dem som arbetar obekväma tider med en fördubbling av OB-natt och en ökning av OB-helg +50 procent.


Vi är på intet sätt nöjda, arbetet måste fortsätta, men glädjande nog är det fler medarbetare som är stolta över att arbeta i Västra Götalandsregionen och som kan rekommendera regionen som arbetsgivare än när (S) styrde regionen. Vi ser nu också ett trendbrott avseende sjukskrivningarna – som minskar. Det är en positiv signal om att vi är på väg åt rätt håll, att de insatser vi gör faktiskt gör skillnad. 


Vi har satsat mer än någon tidigare gjort på sjukvården i Västra Götalandsregionen och på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Och vi kommer att fortsätta arbeta för sjukvården – inte bara på debattplats utan på riktigt!


Johnny Magnusson (M)

Regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen