Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styret av Göteborg hänger på S

Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI). Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ är beredda att lägga gamla konflikter med Socialdemokraterna bakom oss och blicka framåt. Men S måste bestämma sig – en rödgrönrosa budget eller en borgerlig dito, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mycket har hänt i Göteborgspolitiken de senaste dagarna. Rödgrönrosa har bildat ett block utan Socialdemokraterna och alliansen har tagit ut segern om ett borgerligt styre i förskott. Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna är isolerade. Men än är det inte helt klart hur Göteborg ska styras. 

 

Vi rödgrönrosa har under en lång tid välkomnat Socialdemokraterna till ett samarbete. Antingen med ett eller flera allianspartier eller enbart som rödgrönrosa block. Men Socialdemokraterna har inte velat förhandla med oss eftersom de velat bilda blocköverskridande styre. Dock har de inte lyckats förhandla om ett framtida styre, utan i stället varit passiva. De har alltså inte föreslagit något som kunnat leda till ett samarbete, inte med något parti.

 

Det är inte bara att Socialdemokraterna varit passiva som gjort att ett blocköverskridande styre inte har bildats. Alliansen har inte velat förhandla med varken Socialdemokraterna eller oss andra rödgrönrosa partier. Trots att de tillsammans endast har 24 mandat av 81 är de inte beredda att diskutera bredare lösningar. Det är beklagligt. 

 

Med andra ord vill inte Socialdemokraterna förhandla med oss och alliansen vill inte förhandla med Socialdemokraterna. Det gör att Socialdemokraterna hamnar helt utanför. Om de i stället hade valt att samarbeta med oss rödgrönrosa hade vi blivit större än alliansen, nu möjliggör deras agerande att alliansen kan ta över makten i Göteborg.

 

Men nyligen bestämde vi rödgrönrosa att vi inte kunde vänta längre. Det fanns inte längre någon tid att invänta Socialdemokraterna utan vi bildade därför ett eget block utan dem. Med eller utan Socialdemokraterna vill vi fortsätta att arbeta för en mer jämlik, jämställd och hållbar stad. Tillsammans har vi gjort mycket bra för Göteborg under mandatperioden, det vill vi fortsätta att göra.

 

Vi rödgrönrosa kommer även att lägga fram en gemensam budget för att säkra välfärden. Den bygger till stor del vidare på mycket av det arbetet vi påbörjat under mandatperioden. Vår förhoppning är därför att Socialdemokraterna ska rösta på vår budget och inte släppa igenom alliansens budget som skulle riskera utförsäljningar, stoppa upp klimatomställningen och rasera viktiga jämlikhetssatsningar. 

 

Om Socialdemokraterna släpper igenom alliansens budget möjliggör det också för dem att bilda ett styre. Då blir alliansen det största blocket, rödgrönrosa blir det största oppositionsblocket och Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna blir vågmästare. Ett minst sagt osäkert parlamentariskt läge. 

 

Det har också diskuterats att rödgrönrosa har en överenskommelse med alliansen. Det stämmer. Vi har en överenskommelse i den händelse att deras budget vinner i kommunfullmäktige då de har fler mandat än oss. I det läget utgör vårt block det största oppositionsblocket och det innebär att de får alla ordförande och vice ordförandeposter, rödgrönrosa får alla andre vice ordförandeposter. Men den gäller bara om Socialdemokraterna lägger ner sina röster och släpper fram alliansens budget.

 

Efter förra valet gjorde dåvarande rödgrönrosa en liknande uppgörelse med alliansen, enda skillnaden är att rollerna nu är omvända. Självklart är det också anmärkningsvärt att Socialdemokraterna som största parti står utanför en uppgörelse som denna. Men det var deras eget val att inte delta i några förhandlingar om ett framtida styre. 

 

De senaste åren har vi haft flera konflikter med Socialdemokraterna, såsom situationen för ensamkommande och i ett antal viktiga miljöfrågor. Dessutom har vi nu genomgått flera veckor av frustration där vi bjudit in till flera förhandlingar men fått nej gång på gång. Men trots det är vi beredda att lägga gamla konflikter bakom oss och blicka framåt. 

 

Vem som kommer styra Göteborg ligger nu i Socialdemokraternas händer. Kommer de rösta på en rödgrönrosa budget eller kommer de låta alliansen ta över makten? 

 

Daniel Bernmar (V)

Gruppledare

 

Karin Pleijel (MP)

Gruppledare

 

Stina Svensson (FI)

Gruppledare