Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenter är en nyckelgrupp för Göteborgs återhämtning

Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling Västsvenska Handelskammaren.
Foto: JESSICA NILSSON
Studenter är en grupp som skulle vara bra att få in som boende i centrum. Redan innan pandemin fanns en alarmerande brist på studentbostäder i Göteborg, skriver Gunilla Grahn Hinnfors.
Foto: SHUTTERSTOCK

Vi vill och behöver fortsätta att träffas och stadskärnorna kommer åter att bli en mötesplats när pandemin är över och människor återvänder till sina jobb och föreläsningar. Fler studenter i centrum skulle stärka Göteborg som studentstad och bidra till stadsliv, skriver Gunilla Grahn Hinnfors på Västsvenska handelskammaren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu vänder det snart. Efter ett år som inte liknat något annat kan vi snart komma ur våra hålor och träffas på riktigt. 

Men vad innebär det för våra stadskärnor? På Kungsgator och Storgator runtom i Sverige gapar skyltfönster tomma och frågan är vad de kommer att fyllas med när vi startar om. 

Problemen för den fysiska handeln startade inte med pandemin. Nedlagda butiker för skor, mode, leksaker och elektronik kommer antagligen inte att återuppstå annat än som ett slags skyltfönster för upplevelser, liveshopping och andra events. 

Däremot kommer säkert restauranger, kaféer och hotell att komma tillbaka och utvecklas. Vi vill och behöver fortsätta att träffas och stadskärnorna kommer åter att bli en mötesplats. Likaså service inom skönhet, hälsa och vård som har växt mycket de senaste åren har rimligen en ljus framtid som gatuplansverksamheter.

Men de här företagen, och stadskärnorna, skulle vara mycket tryggare och robustare mot förändringar om fler kunde kalla centrala staden för sin hembygd. Vi behöver fler som bor nära Kungsgatan och Storgatan i regionens städer. I Göteborg är det enbart åtta procent av kommunens invånare som bor i innerstaden. Hittills har de delarna huvudsakligen varit något man åker till för att jobba, mötas eller shoppa, men stadskärnan skulle må väl av att få fler uppgifter och då är boende helt centralt.

Nu är det hög tid att titta på det så kallade Evenemangsstråket igen. Området mellan Scandinavium, stora Ullevi och Mölndalsån skulle må väl av att bli mer av blandstad. I dag är det mest en barriär mot Gårda som nu håller på att transformeras med flera kontors- och hotellbyggen. Med fler bostäder här skulle de mentala avstånden krympa. Se bara hur staden kunde växa när Friggagatan åter blev en stadsgata med boende och när Odinsplatsen blev en mötesplats. Det här är något som går att göra på fler ställen.

För att också få till ersättningsarenorna för musik och sport skulle det vara önskvärt att politiken vågade öppna sig mer mot näringslivets bygg- och fastighetsaktörer. När det gäller Evenemangsstråket finns ett antal, mer eller mindre, utarbetade näringslivsförslag. Ta en titt på dem igen. Det är inte rimligt att staden ska planera detta på egen hand och att skattekollektivet ska stå med hela risken. Sammanlagt skulle de här områdena kunna bli hem för tusentals nya eller gamla göteborgare som behöver livsmedel, frisörer, blomsteraffärer, gym och restauranger. 

I den befintliga stadskärnan behövs också åtgärder. Där måste det bli enklare att bygga om, på och till. Regeringen behöver gå vidare med utredningen ”Modernare byggregler” från december 2019 och komma med förslag på lagändringar. 

Studenter är en grupp som skulle vara bra att få in som boende i centrum. Redan innan pandemin fanns en alarmerande brist på studentbostäder i Göteborg. Regeringen har, som en del i att bekämpa arbetslösheten i krisen spår, beslutat om tusentals fler högskoleplatser. Frågan är bara var studenterna ska bo när det åter blir möjligt med campusundervisning. Här skulle politikerna kunna göra skillnad genom att göra det enklare att omvandla en verksamhet till en annan och även till bostäder. Studentbostäder som bostadsform har lättare att komma igenom nålsögon som kan vara svåra mitt i staden, som bullerkrav och regler för direkt solljus. 

Fler studenter i centrum skulle stärka Göteborg som studentstad och bidra till stadsliv, minns till exempel vilken injektion Magasinsgatan fick när Pedagogen lämnade åkern i Mölndal och flyttade till Grönsakstorget. 

Citykärnor förvandlas ständigt, men nu har det gått ovanligt fort. Då gäller det också för politikerna att agera så snabbt det bara går. Vi vet att det är långa ledtider på beslut om stadsutveckling. De behöver kortas, men politiken behöver också peka ut tydligare mål och genomförbara delmål när det gäller bostadsbyggande. Att verkligen få in fler boende i stadskärnorna borde vara ett sådant mål. 


Gunilla Grahn Hinnfors

Ansvarig stadsutveckling Västsvenska Handelskammaren