Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stressa inte igenom starten för Västlänken

Tommy Olin, VD vid Wenell.
Foto: PRESSBILD

Förberedelse är guld, menar Tommy Olin apropå Västlänken.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Debatten om Västlänken har länge varit flitig och trots att grävskoporna ännu inte påbörjat sitt arbete, är det som att vi Göteborgare har levt med Västlänken i många år. Men tids nog blir tålamodet mindre och allt fler vill se synliga resultat. Trycket ökar på ledande politiker och inte minst på projektledningen vilket gör det frestande att komma igång så snabbt som möjlig för att visa handlingskraft. Men det viktiga förarbetet måste få ta sin tid och nu är det viktigt för de styrande att ha is i magen och göra rätt från början. 


I mitt arbete och i min forskning har jag studerat vad som gör stora projekt lyckade och mitt bästa tips är att inte ha för bråttom med att komma igång. För de riktigt stora infrastrukturprojekten gäller sanningen "Du har inte tid att ha bråttom" extra mycket. Felaktiga beslut får allt större konsekvenser ju tidigare de tas i projektet.


Enligt en amerikansk studie är endast 35 procent av alla megaprojekt lyckade, men de som förbereds på ett bra sätt har 5-10 gånger större sannolikhet att lyckas än de bristfälligt förberedda. Anledningen att projekten misslyckas är i två av tre fall att man haft för bråttom att komma igång. Man har helt enkelt tagit för många beslut lite för tidigt, innan man har tillräckligt med fakta och information. 

Ett projekt som man ofta brukar tala om när det gäller misslyckade stora projekt i vår närhet, är Hallandsåsen. Detta projekt som tog 18 år längre att bygga och som blev elva gånger dyrare än beräknat, misslyckades totalt med sitt förarbete. Man hade för bråttom att komma igång och man fattade alldeles för snabba beslut.


Citytunneln i Malmö blev däremot en succé. Trots (eller tack vare) en seg start var bygget klart före utsatt tid och kostade mindre än beräknad budget. Att arbetet flöt på så smidigt beror på de noggranna tester och undersökningar som gjordes i förberedelsestadiet.  


Vi vet dock att många ledare är livrädda för att framstå som obeslutsamma vilket kan leda till beslut som man sedan får ångra. Huruvida Västlänken kommer att sälla sig till flipparna eller flopparna får framtiden utvisa men vad vi vet är att det i väldigt hög utsträckning är dagens beslut som är avgörande för om Västlänken blir en flipp eller flopp.


Tommy Olin

Vd på projektkunskapsföretaget Wenell och har även doktorerat i Management of Technology med specialinriktning på projektledning vid Chalmers Tekniska Högskola.