Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffa inte ut dem med störst tandvårdsbehov

Foto: COLOURBOX
Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Linnéa Wall (S), vice ordförande tandvårdsstyrelsen.Foto: PETER WAHLSTRÖM/VGR

Det förebyggande arbetet är avgörande för tandhälsan, skriver Håkan Linnarsson (S) och Linnéa Wall (S) i en replik till Inga Maj Krüger (SD) och Heikki Klaavuniemi (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är inte med någon större förvåning vi konstaterar att SD återigen ställer grupper mot varandra. Vanligen brukar etniska svenskar ställas mot dem som inte varit i landet sedan Hedehös tid, men nu ställer man alltså också unga mot gamla, till de ungas nackdel.

 

Alla som arbetar med sjukvård vet hur viktigt det är att arbeta förebyggande, för att minska såväl människors lidande som kostnader. Genom att agera i ett tidigt skede kan svårare sjukdom minskas eller till och med helt förhindras. Det gäller inte minst tandvården.

 

Forskningen visar att dålig munhälsa hör ihop med flera systemsjukdomar, bland andra hjärt-kärl-sjukdomar, diabetes, reumatism och vissa cancerformer. Den visar också att människor med svår tandlossning har tre gånger högre risk att dö tidigt. 

 

Det var med kunskap som denna i bagaget som vi socialdemokrater, under vår tid i styret för Västra Götalandsregionen, införde fri tandvård för unga vuxna. Successivt skulle åldersgränsen höjas till 25 år, för att lägga en god och stabil grund för den kommande gruppen vuxna. Vi gick före och banade väg för den nationella reform som den S-ledda regeringen genomförde under förra mandatperioden, med fri tandvård för alla upp till 23 år. 

 

Tyvärr hann inte vårt sista steg i regionen – från 24 till 25 år – genomföras. Reformen frystes av det moderatledda styre som tillträdde efter valet 2014. Men vi låg ändå i framkant i landet. 

 

Men nu vill alltså SD och övriga högerpartier i regionen inte bara strunta i att fullfölja beslutet, utan i stället sänka till 23. 

 

SD förklarar sitt agerande med att ställa unga mot gamla, genom att försvara sig med att de minsann tänker rösta för den socialdemokratiska motionen om att införa kostnadsfritt besök hos tandhygienist för alla som är 65 och äldre. Det är ett ovärdigt resonemang. De som använder den fria tandvården är inte främst de med friska tänder, utan den stora kostnaden är för dem med mycket stora tandvårdsbehov – de som riskerar att drabbas av såväl svår sjukdom som för tidig död. Det är dessa som SD och övriga högern vill straffa ut.

 

För att skapa jämlikhet i vården måste ekonomiskt utsatta grupper ges särskilt stöd. Såväl unga, som ofta har ingen eller låg inkomst, och pensionärer hör dit. Därför är det viktigt att värna både de ungas och de äldres behov.

 

Målet för oss socialdemokrater är att tandvården ska ingå i vårdens allmänna högkostnadsskydd. Det är en dyr reform. Men vi vill att Västra Götaland fortsätter att gå före och visar vägen för nationella beslut. Det vore mycket tragiskt om regionen lägger in backen för att spara några kronor nu på något som riskerar att kosta mångdubbelt i framtiden, såväl i pengar som i mänskligt lidande.

 

Håkan Linnarsson (S)

Regionråd i opposition Västra Götalandsregionen

 

Linnéa Wall (S)

Vice ordförande tandvårdsstyrelsen