Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa privatiseringen av vuxenutbildningen

Vi vill att SFI-delen av stadens vuxenutbildning förs över till stadens egen verksamhet för att bli ett kraftfullt verktyg för en snabbare integration, skriver Mats Pilhem (V), Eva K Halleröd (V) och Miriam Friedlaender (FI).
Foto: SHUTTERSTOCK
Mats Pilhem (V), vice ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Eva K Halleröd (V), ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Miriam Friedlaender (FI), ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Alliansen i Göteborg leker affär med våra skattepengar då människor som söker sin kanske första kontakt med det svenska samhället ska tillgängliggöras för privata leverantörer av SFI. Som ansvariga politiker för stadens vuxenutbildning kommer vi att ha små möjligheter att följa upp kvaliteten, skriver Mats Pilhem (V), Eva K Halleröd (V) och Miriam Friedlaender (FI).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under senare tid har det funnits två frågor som stått i centrum för den politiska diskussionen i Göteborg. Det ena är hur privata skolor försvårar målet att åstadkomma ett mer jämlikt Göteborg. Den andra frågan är hur vi ska snabba på integrationen för de människor som nyligen har kommit till vårt land. Språket, att snabbt lära sig svenska, är en nyckel till framgång för dessa människor. 

Vi trodde att de politiska partierna i fullmäktige var överens om att hitta bättre lösningar för nyanlända att snabbare komma in i det svenska samhället. Tyvärr måste Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ konstatera att alliansen i Göteborg går den motsatta vägen. I sin iver att vara de privata utbildningsanordnarna till lags, har den styrande minoriteten beslutat att införa auktorisation inom SFI-utbildningen. 

Auktorisation kan vara ett krångligt begrepp, men det innebär att alla utförare som uppfyller kraven för utbildning också får tillgång till att söka elever till sin utbildning. En tydlig marknadsanpassning, i det här fallet av elever som ska läsa Svenska för Invandrare, SFI. 

Dessa elever, som alltså nyligen har kommit till Sverige, ska söka sin utbildning själva, bland ett stort antal utförare av SFI-utbildning. Vi har sett hur illa det har gått med denna ”valfrihet” när man försökt att få elever/föräldrar till den ordinarie skolan, att själv söka sin skola. I det senare fallet talar vi ändå om människor som har bott i Sverige under hela sitt liv och förstår hur samhället fungerar.

I alliansens nya försök att leka affär med våra skattepengar vänder man sig alltså till människor som söker sin kanske första kontakt med det svenska samhället. Det borde vara uppenbart för alla att detta är en mycket riskfylld väg att gå, där dessa människors integration ligger i potten.

En del av det oräkneliga antalet utförare, som kommer in på SFI-marknaden genom auktorisation, kommer förmodligen att göra ett godkänt arbete. Risken är dock stor att denna nya bransch kommer att locka till sig lycksökare, som försöker att locka elever på annan grund än kvalitet. Prylar i form av datorer kan vara ett sätt att locka till sig elever, etnicitet en annan väg. Om utbildningsanordnaren väl uppfyllt kvalitetskraven är det upp till varje anordnare att ragga elever för att hålla i gång verksamheten. Som ansvariga politiker för stadens vuxenutbildning kommer vi att ha små möjligheter att kontrollera och följa upp denna verksamhets kvalitet. 

Vi vill i stället att SFI-delen av stadens vuxenutbildning förs över till stadens egen verksamhet och på så sätt blir ett kraftfullt verktyg för en snabbare integration. För den enskilde SFI-eleven innebär det att man även i framtiden kan gå till en gemensam vägledning. Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildnings kompetenta personal kan ge vägledning till rätt utbildningsnivå efter den enskildes förutsättning. Om vägledningen inte träffat rätt, går det att hjälpa personen till ett annat spår, bättre anpassat till individens behov. En förutsättning för detta är att vi också för över den personal, som ägnar sin tid till vuxenutbildning, från utbildningsförvaltningen till förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning. På så vis får den förvaltning som faktiskt bedriver vuxenutbildning, kontroll över kostnader och kan också följa dem bättre än i dag vilket kvalitetssäkrar undervisningen.

Vi är medvetna om att det är alliansens budget som styr, men från våra två partiers sida kommer att göra vad vi kan för att även i fortsättningen säkerställa en så god vuxenutbildning som möjligt. Vi vill därför lägga över SFI-utbildningar i egen kommunal regi och säger nej till de privatiseringar somaAlliansen vill satsa på genom att införa auktorisation. 


Mats Pilhem (V)

Vice ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg 


Eva K Halleröd (V)

Ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg 


Miriam Friedlaender (FI)

Ersättare Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg