Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa partyknarkandet bland de mer välbärgade

Marina Johansson (S), oppositionsråd Göteborg.Foto: PRESSBILD
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), oppositionsråd Göteborg.Foto: PRESSBILD
Alfred Johansson (S), gruppledare i Göteborgs utbildningsnämnd.Foto: PRESSBILD

Om du väljer att köpa knark ska du veta att du finansierar gängvåld som drabbar oskyldiga göteborgare, skriver socialdemokraterna Marina Johansson, Viktoria Tryggvadottir Rolka och Alfred Johansson i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Göteborg ska du vara trygg vem du än är, var du än bor. Om vi ska bekämpa den allt mer aggressiva organiserade brottsligheten måste vi göra mer för att strypa en av dess främsta intäktskällor: Narkotikan.

 

Vart tredje år kartlägger Göteborgs Stad ungas drogvanor. Resultaten är nedslående. Det är allt för vanligt med droger bland unga, och vissa stadsdelar är särskilt utsatta. Exempelvis har nästan var tredje gymnasieelev som bor i Majorna och Linné någon gång prövat droger, och knarkandet hänger ihop med en mer liberal inställning. Samtidigt är det många ungdomar som oroar sig för utvecklingen. Nära hälften av våra skolelever beskriver narkotikan som ett av våra största samhällsproblem. Samhället får inte svika dem.

 

I dag förekommer droger på skolor över hela stan. Många skolor har ett ambitiöst arbete mot narkotika, men nivån skiljer sig kraftigt mellan dem. Därför vill vi att varje skola ges i uppdrag att se till att det finns en tydlig drogpolicy som all personal och föräldrar informeras om. Många skolor har redan en policy men kännedomen om vad som gäller är alldeles för låg. För oss är det självklart att alla skolor håller uppe ett högt engagemang för att få bort knarket.

 

Vi vet också att risken för narkotika bland unga ökar om man lider av psykisk ohälsa. Därför vill vi att våra skolors elevhälsopersonal, genom så kallad screening, ska ha regelbundna och obligatoriska samtal med eleverna om hur de mår och om eventuell förekomst av narkotika i deras liv, för att tidigt sätta in rätt insatser.

 

Men det räcker inte. Om vi ska stoppa narkotikaförsäljningen måste vi också tala klarspråk om partyknarkandet. En stor del av knarket köps i välbärgade områden, av människor utan missbruksproblematik. De finansierar gängvåld som ytterst drabbar oskyldiga människor i våra förorter.

 

Detta har möjliggjorts av en allmän liberaliseringstrend, som förstärks av desinformation från starka kapitalintressen i takt med att allt fler länder tillåter narkotika. Många unga matas med desinformation om narkotika på nätet, som för den enskilde föräldern kan vara svår att bemöta. Kraven på att avkriminalisera partyknarkandet hörs numera även från etablerade politiker. Det vore fel väg att gå.

 

Partyknarkandet måste tvärtom belysas och bestraffas. Samhället måste använda alla till buds stående medel för att, i samarbete med polisen, stoppa partyknarket. 

 

När vi lyft hur partyknarkandet skapar gängvåld i våra förorter har reaktionen från de borgerliga partier som styr Göteborg varit i bästa fall passiv, i värsta fall direkt avfärdande. När statsminister Stefan Löfven (S) uppmärksammade de utbredda drogproblemen i rika kommuner runt Stockholm, avfärdade Moderaterna det som ”pinsamt”. 

 

Sedan högerstyret tog över makten i stan har de inte lyft ett finger för att komma åt partyknarkandet. I stället har de skurit ner kraftigt på social resursnämnd och stadsdelsnämnderna, som ansvarar för en stor del av stödet till människor med beroendeproblematik, för att finansiera de borgerligas dyra privatiseringsexperiment.

 

Det duger inte. Därför föreslår vi att Göteborg Stad höjer nivån på sitt arbete gentemot de allt mer liberala attityderna till narkotika. Det kan bland annat handla om att med information om narkotikans skadeverkningar på både individen och samhället motverka desinformationen, men också om att stötta föräldrar, skolpersonal, socialtjänst och andra som möter ungdomar i hur de ska motarbeta narkotika. Om du väljer att köpa knark ska du veta att du finansierar gängvåld som drabbar oskyldiga göteborgare.

 

Det är dags att nyktra till i narkotikapolitiken. Vi måste strypa gängens inkomstkällor. Då måste kampen mot knarket intensifieras på bred front. Skarpare kunskapsspridning ska punktera drogliberalernas desinformation, kommunens samarbete med polisen måste fortsätta utvecklas och ingen ung ska falla mellan stolarna. Först då kan vi skapa ett tryggare Göteborg.

 

Marina Johansson (S)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Alfred Johansson (S)

Gruppledare i Göteborgs utbildningsnämnd