Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stoppa modulbostäderna i Askimsviken

Hampus Magnusson (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

Hade inte de rödgröna slösat bort värdefull tid på att försöka genomdriva tillfälliga modulbostäder som möttes av massiva protester hade Göteborg kunnat arbeta för att nyanlända inte skulle behöva ha sitt första boende i en sovsal, skriver oppositionsrådet Hampus Magnusson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I början på 2016 inleddes det rödgröna pestigeprojektet med att på tolv platser runtom i Göteborg bygga temporära modulbostäder för nyanlända. Ett projekt som vi moderater efter att ha sett planerna och lyssnat på göteborgarna snabbt insåg inte var ett genomförbart projekt. I dag, nästan två år senare, är alla byggen utom det i Askimsviken stoppade, och vi kommer på dagens Fastighetsnämnd kräva att också det projektet stoppas.

 

Redan i slutet av september tog vi beslut om att avbryta arbetet med temporära bostäder vid Masthuggskajen/Masthuggsparkeringen, Kärralundsvallen och ett område väster om Lemmingvallen. Förvaltningen har konstaterat att temporära bostäder inte är en framkomlig väg för att lösa bostadsbehoven - vare sig för nyanlända eller någon annan grupp av bostadssökande. Därför menar vi att det är ytterst märkligt att avbryta tre projekt men fortsätta det fjärde i Askimsviken.

 

Det finns tre starka skäl till varför temporära bostäder inte har fungerat:

 

Vi insåg tidigt att kostnaderna skulle bli alldeles för höga. Hyran för en trea i Askimsviken var från början budgeterad att kosta upp mot 20 000 kronor i månaden. I dag kan ingen svara på vad slutsumman blir efter förseningar och fördyringar av projektet.

 

Det är juridiskt oklart om hur temporära bygglov får tillämpas. Lagstiftningen har förändrats och förenklats sedan projektet drog i gång, men fortfarande får man exempelvis inte göra för omfattande markarbeten som inte kan återställas – samtidigt som Göteborg ligger på lergrund och därför ofta kräver stora markarbeten.

 

Från början hävdades att fördelen med temporära bostäder var att det skulle gå snabbt att bygga. I den ursprungliga planen skulle samtliga bostäder stå klara sommaren 2016. Nu, i oktober 2017, står fortfarande ingen bostad klar och bara 57 stycken är under uppförande.

 

Vi fick alltså, tyvärr, rätt på samtliga av våra farhågor.

 

Samtidigt envisas de rödgröna med att till varje pris driva fram ett genomförande av de 57 lägenheterna i Askimsviken – trots att alla argument talar för att stoppa också det projektet och begränsa skattebetalarnas kostnader i möjligaste mån.

 

I februari 2016, när diskussionen om de temporära bostäderna gick som högast, gick Vänsterpartiet ut i en påkostad Facebook-kampanj med rubriken ”Bryt segregationen i Askim och Fiskebäck!” Där stod det bland annat: "Vi vill passa på att hälsa Askim och Fiskebäck välkomna till övriga Göteborg, det är dags att ni integreras nu." Kampanjen hade Vänsterpartiets logotyp, drevs av Vänsterpartiet i Göteborg och delades bland annat av Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar.

 

Dessvärre får man intrycket av att det handlar mer om rödgrön politisk prestige och dogmatism än omsorg om stadens väl som hela vägen drivit processen om Askimsviken. Från valet av placering av de temporära boendena till att det i slutändan bara är Askimsviken kvar. Det verkar som att Askimsviken bara ska fram – kosta vad det kosta vill.

 

Det har inte bara kostat staden mycket pengar, det har också tagit mycket tid och kraft från det viktiga arbetet att erbjuda ett bra mottagande för de flyktingar som anvisats Göteborg. I dag står vi inför en situation där nyanlända som kommer till Göteborg tvingas få sitt första boende i en sovsal. Beredskapsplaner finns på att förlägga upp mot 200 personer i en idrottshall.

 

Parallellt har också Göteborg en bostadsbrist som enligt stadens egna uppskattningar är upp mot 20 000 bostäder.

 

Göteborg kan, menar vi, alltså inte erbjuda ett värdigt mottagande i dagsläget. Därför bör regeringen ge Göteborg en chans att hämta andan. Göteborg behöver ett mottagningsstopp av nyanlända tills dess att vi i staden kan erbjuda ett värdigt och humant mottagande. Det klarar Göteborg inte av i dagsläget.

 

Hampus Magnusson (M)

Oppositionsråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!