Stoppa handeln med Kina och utvisa ambassadören

Vi är skyldiga Gui Minhai, demonstranterna i Hongkong och varje kinesisk medborgare som lever under diktatur att upphöra med handeln med Kina, skriver David Ling, Julius Eberhard och Nick Doggen vid Grön Ungdom.
Foto: VINCENT YU/AP/TT
David Ling, språkrör Grön Ungdom.
Foto: PRESSBILD
Julius Eberhard, förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom.
Foto: PRESSBILD
Nick Doggen, förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom.
Foto: PRESSBILD

Svensk ekonomi göder den kinesiska diktaturen med hundratals miljarder kronor varje år. Det är dags att sätta ner foten mot Kina. Regeringen måste utvisa Kinas ambassadör och agera för kraftfulla strafftullar, skriver David Ling, Julius Eberhard och Nick Doggen vid Grön Ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi står inför ett världspolitiskt skifte som saknar motstycke sedan kolonialismen. Maktbalansen i världen har länge legat i Väst, först i Europa och sedan i USA. Nu skiftar centrum till öst. Hur Kina agerar, och hur demokrater svarar på det, kan vara avgörande för världens utveckling i hundratals år framåt.


Sverige ska alltid stå upp mot brott mot mänskligheten. När USA inrättar tortyrkammare på Guantánamo, terrorbombar civila i Hanoi eller hotar aborträtten i hela världen så ska Sverige säga ifrån. 


På samma sätt måste vi agera kraftfullt mot Kina. När man skapar ett aldrig tidigare skådat övervakningssystem för alla invånare, när regimen slänger muslimer i koncentrationsläger och när styret dömer dissidenter i skenrättegångar måste omvärlden agera med kraft. Det handlar både om den dryga miljard människor som lever under en av världens mest auktoritära och repressiva regimer, men också om vad som händer med alla oss andra om det är Kina som får sätta normerna för politiskt agerande.


Därför kräver vi att Kinas ambassadör till Sverige Gui Congyu omedelbart förklaras persona non grata och skickas hem till Kina. Det beror dels på Kinas rättsvidriga agerande i fallet Gui Minhai. Vi kan aldrig tillåta att ett annat land ensidigt säger upp ett svenskt medborgarskap, men också på Gui Congyus eget agerande i Sverige. Gui Congyu hotade till exempel den svenska regeringen med repressalier om man deltog i Svenska PEN:s utdelning av Tucholskypriset till Gui Minhai i november förra året. Fallet Gui Minhai sätts också i ett än värre ljus av den pågående konflikten i Hongkong, där Gui Minhai drev sitt förlag och bokhandel.


Men den diplomatiska förödmjukelsen är inte i sig tillräcklig. Maktmän talar framför allt ett språk och det är pengar.


Under lång tid har Kina systematiskt investerat i både strategisk infrastruktur och viktiga bolag i andra länder, även i Sverige. Geelys förvärv av Volvo Cars är kanske det mest kända, men också försöket att anlägga en ny kinesisk djuphamn i Lysekil bör tas på stort allvar. Situationen påminner om den grekiska hamnen Piraeus som sedan 2018 är en del av Kinas så kallade ”Belt and Road Initiative”.


2019 var Sverige det land i Europa som hade tredje mest kinesiska direktinvesteringar; bara Finland och Storbritannien tog emot mer yuan. Investeringar i sig är inte ett hot, men Kinas investeringar är del av en långsiktig strategi att öka Kinas ekonomiska och politiska makt. Att bli än mer beroende av en hårdför diktatur är fel väg att gå.


Svensk ekonomi göder den kinesiska diktaturen med hundratals miljarder kronor varje år. Svenska pengar stöttar de brott mot mänskligheten som Kina gör sig skyldiga till varje dag. Ofta talar vi om skammen från andra världskriget, då svensk järnmalm blev till nazisters kanoner och svensk järnväg uppläts till truppförflyttningar som var avgörande för ockupationen av Norge. Vi är övertygade om att den nu pågående massiva handeln med diktaturen Kina kommer att betraktas i samma ljus i framtiden. Den måste stoppas.


Vi kräver att regeringen utvisar Gui Congyu och agerar för kraftfulla strafftullar på kinesiska varor och riktade sanktioner mot den kinesiska eliten. Det är vi skyldiga inte bara Gui Minhai, demonstranterna i Hongkong och varje kinesisk medborgare som lever under diktatur. Det är vi också skyldiga oss själva. Historien har sina ögon på oss.


David Ling

Språkrör Grön Ungdom


Julius Eberhard

Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom


Nick Doggen

Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom