Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stöd företagen för att täcka deras fasta kostnader

David Lega (KD), Europaparlamentariker från Göteborg.Foto: PRESSBILD
Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: PRESSBILD

Kristdemokraterna vill att stödet ska baseras på omsättningsbortfall, och inte på bransch, skriver David Lega (KD) och Hampus Hagman (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När företagen drabbas av coronapandemin drabbas hela samhället, så också här i Göteborg. Företagen är ryggraden i samhällsekonomin och grunden till vår välfärd. Även om vi inte sett alla effekter ännu så måste vi nu, mitt i den värsta krisen i modern tid, göra allt vi kan för att underlätta för och stödja näringslivet. I ett läge där många företag riskerar konkurs och stora delar av befolkningen därmed riskerar att bli arbetslösa så krävs det kraftfulla åtgärder som i normalläget ens aldrig hade funnits på kartan.

 

Men detta är allt annat än ett normalläge. EU har agerat med eftertryck och det kommer att hjälpa också det göteborgska näringslivet. På mindre än en månad har Europaparlamentet lyckats bygga upp en infrastruktur som gör det möjligt för unionens folkvalda att digitalt fatta snabba beslut om flera viktiga insatser för EU:s alla företag. Bland mycket annat har ett förslag antagits som underlättar för medlemsländerna att stödja sina utsatta branscher och företag.

 

De insatser som har gjorts på EU-nivå för att stödja Europas företag är bra, men det räcker inte. Liksom den kristdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet, EPP, ser vi att mer måste göras för att skydda entreprenörer och företagare och rädda våra medmänniskors försörjning. Vi står bakom EPP:s förslag på att:

 

Skära ner på onödig EU-byråkrati för att minska administrativ belastning och regelkrångel för små och medelstora företag så att de kan ägna sig åt sin kärnverksamhet, alltså att driva sitt företag.  

 

Korta betaltiderna genom ett krav på att medlemsländerna ska betala sina fakturor från företag inom sju dagar för att förhindra likviditetsproblem.

 

Säkerställa att arbetare och företag som verkar över EU:s landsgränser inte drabbas av nationella nödåtgärder till följd av krisen.

 

Men samtidigt som vi nu arbetar för att EU ska göra viktiga insatser, så är det också viktigt att värna medlemsstaternas självbestämmande på viktiga områden. För oss är det grundläggande att EU ska ägna sig åt saker som medlemsstaterna inte kan lösa själva, och finanspolitik och arbetsmarknadspolitik är och ska vara områden där medlemsstaterna ska bestämma själva.

 

Sverige har gjort en mängd åtgärder som vi kristdemokrater i huvudsak stöder. Inte minst är korttidspermitteringen en åtgärd som varit framgångsrik. Men åtgärderna är inte tillräckligt långtgående. Korttidspermitteringen skulle behöva utökas ytterligare, men framför allt behöver reglerna kring den förändras. Volvo har redan tvingats att göra sig av med konsulter innan de kunde bli aktuella för stödet, och det var djupt olyckligt eftersom dessa tvingades ut i arbetslöshet. Andra länder gör inte så här, och Kristdemokraterna har som enda parti föreslagit att denna olyckliga regel ska tas bort. 

 

Vi vill också införa ett betydligt kraftigare stöd till företag för att täcka fasta kostnader än de stöd som hittills införts. Vi vill att stödet ska baseras på omsättningsbortfall, och inte på bransch. Den modell som regeringen har presenterat för att kompensera fasta kostnader är inte tillräcklig, eftersom den enbart täcker hyreskostnader och maximalt kan innebära en 25-procentig sänkning av hyran.

 

Även här skiljer sig Sverige från andra länder som infört system som också täcker andra fasta kostnader. Ett liknande system måste införas i Sverige snarast. Kristdemokraternas förslag skulle innebära att ett företag som drabbats av ett omsättningsfall på minst 40 procent kan få stöd för att täcka sina fasta kostnader. Det handlar om upp till 80 procent, beroende på omsättningsbortfall.

 

Den ekonomiska kris som följer av coronautbrottet riskerar att bli djup och följas av stor arbetslöshet. När i stort sett alla västsvenska företagsrepresentanter efterfrågar kraftfullare och snabbare stöd så borde regeringen ta det på allvar. Vi kristdemokrater har därför lagt fram en rad förslag för hur problemen ska mötas med mer kraft och är beredda att agera konstruktivt ihop med andra, på alla nivåer. Att stödja Göteborgs företag är att stödja hela Göteborgssamhället.

 

David Lega (KD)

Europaparlamentariker från Göteborg

 

Hampus Hagman (KD)

Riksdagsledamot Göteborg