Jonas Ransgård (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Jonas Ransgård (M), oppositionsråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

Staten måste skydda sina medborgare

Publicerad

Människor ska i Sverige måste kunna räkna med ett kraftfullt stöd från myndigheterna när de utsätts för brott genom att deras egendom ockuperas, skriver Jonas Ransgård (M).

Under de senare åren har tältläger och andra illegala bosättningar dykt upp i Göteborg och i många andra städer. Det handlar ofta om medborgare i andra EU-länder, främst Rumänien och Bulgarien, som använder sig av rätten att vistas i annat EU-land under tre månader. Det kan också handla om människor som av olika skäl inte vill ha med myndigheter att göra. Dessa bosättningar strider mot både allemans- och äganderätten, men myndigheterna har haft svårt att göra något på grund av brister i lagstiftningen.

 

De sanitära förhållandena i bosättningarna är ofta helt undermåliga. Det medför hälsorisker både för de bosatta och för dem som bor eller vistas i närheten. Markägare begränsas i användningen av sin egendom och tvingas dessutom betala för att återställa marken. Detta är sammantaget en orimlig situation som är ovärdig en rättsstat. Ingen har rätt att bosätta sig var som helst och det gäller både boende och besökare i staden. 

 

Moderaterna har därför föreslagit att det ska bli lättare att ingripa mot otillåtna bosättningar. En ny lagstiftning trädde äntligen i kraft den 1 juli. Med den nya lagen förenklas processen för att avlägsna illegala boenden. Tidsutdräkten förkortas, främst beroende på de minskade kraven på att identifiera dem som är olovligen bosatta. Kronofogdemyndigheten ska fortsättningsvis inleda processen senast tre veckor efter det att ansökan inkommit. Tidsfristen för ett avlägsnande kommer att vara fem dagar från det att berörda informerats. Det är viktigt att detta sker på ett så värdigt och humant sätt som situationen medger och att de som bosatt sig får kännedom om vilka rättigheter och skyldigheter de har. 

 

Det finns de som i stället tycker att kommunerna ska anvisa särskilda platser för tältläger, uppställning av husvagnar eller andra bosättningar. Några kommuner har prövat antingen att aktivt bidra till bosättningar eller att tillåta större bosättningar att etablera sig. I både Stockholm och Malmö har man haft större bosättningar också i centrala staden. Erfarenheterna förskräcker och de flesta har ändrat kurs. Fokus är nu snarast och rimligare att på olika sätt bidra till att hemländerna tar ansvar för att de egna medborgarna har drägliga levnadsförhållanden. Det handlar både om möjligheter att försörja sig, om rätten till utbildning och rätten att inte utsättas för diskriminering. Här behöver både svenska staten och EU öka trycket. 

 

Kommunerna har ett ansvar för att undvika nöd och gör det genom att erbjuda tak över huvudet och tillgång till dusch och toalett på akutboenden. Att tillåta eller aktivt bidra till permanenta bosättningar är en helt annan sak. Det bidrar till att bygga upp parallellsamhällen och är ohållbart på både kort och lång sikt. Det vore en fördel om alla kommuner i Sverige hade en gemensam hållning beträffande detta. Det gäller också hur man agerar i förhållande till medföljande barn som omfattas av skolplikt i hemlandet. 

 

Det är viktigt för ordningen och tryggheten i en stad att människor inte kan bosätta sig hur som helst och var som helst. Det är också mycket betydelsefullt att äganderätten värnas. Människor ska i Sverige kunna påräkna ett kraftfullt stöd från myndigheterna när de utsätts för brott genom att deras egendom ockuperas.

 

Det finns mer som bör göras för att skydda markägare från otillåten markanvändning. Regeringen föreslog i sin proposition en grundavgift om 5000 kronor för den som beviljas handräckning för att verkställa ett avlägsnande. Detta oavsett hur många personer som avses. Riksdagen uppmanade dock regeringen att begränsa markägarnas avgifter för detta.

 

Vi tycker det är helt fel att markägare alls ska behöva betala för att myndigheterna upprätthåller lagen. PåaAlliansens förslag beslutade Göteborgs kommunstyrelse att förorda att kostnaderna för ett avlägsnande i sin helhet ska belasta staten. Det är en uppfattning som vi står fast vid.

 

Jonas Ransgård (M)

Oppositionsråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag