Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stäng ner dåliga skolor

En skola som tvingas prioritera väktare och trygghetsinsatser framför nödvändiga och viktiga satsningar på duktiga lärare är inte en skola värdig sitt uppdrag, skriver Benjamin Dousa och Viktor Lundblad.Foto: SHUTTERSTOCK
Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet.Foto: OLIVER RYKATKIN
Viktor Lundblad, förbundsstyrelseledamot MUF från Västra Götaland.Foto: PRESSBILD

Elever utrustas nu för tiden med passerkort och besökare är tvungna att anmäla sig i skolans reception för att ens kunna beträda skolornas lokaler. Alliansen i Göteborg borde återinföra ordning och reda som betyg i skolorna, skriver Benjamin Dousa och Viktor Lundblad vid MUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skol- och utbildningsfrågorna särskiljs alltför ofta från resten av den politiska debatten. Inte sällan hamnar, för unga, avgörande reformer så som tydligare läroplaner, införandet av elitlärarutbildning, höjda antagningskrav till lärarutbildningen och ökad lönespridning bland lärare i skymundan av andra politiska frågor. Särskiljning är skadlig och det är dags att förstå att en välfungerande skola är direkt kopplad till frågan om ökad trygghet. 

 

Enligt en skolenkät gjord under hösten av Skolinspektionen upplever allt färre elever och lärare att de är trygga i skolan. Studieron har blivit sämre och endast hälften av pojkarna säger sig vara trygga i skolan. Motsvarande siffra är ännu lägre för flickor som uppger att endast 39 procent känner sig trygga. Allt fler elever upplever dessutom att andra elever stör ordningen i klassrummet. Parallellt visar Arbetsmiljöverket att anmälningar om hot och våld i skolan har fördubblats sedan 2014 och ligger i dag på runt 900 stycken. I Göteborg sticker områden så som Angered och Bergsjön, som står för hälften av alla anmälningar i staden, ut. Samtidigt upplever skolpersonal att de känner sig allt mer hotade i sin arbetsmiljö. Utvecklingen går uppenbarligen åt fel håll.

 

Situationen är så allvarlig att skolor behöver höja säkerheten med ordningsvakter och väktare. Bara i Göteborg har det krävts väktare för 6,4 miljoner kronor. Elever utrustas nu för tiden med passerkort och besökare är tvungna att anmäla sig i skolans reception för att ens kunna beträda skolornas lokaler. Skolor vittnar om en ökad skadegörelse, stölder samt bråk mellan elever vilket har lett till en ökad mängd trygghetsinsatser i form av kamerabevakning, obligatoriska kodlås på skåp samt DNA-märkt utrustning. Så här skall det inte behöva vara. 

 

Hade samma allvarliga situation ägt rum och vittnats om på Stadshuset i Göteborg hade problemet redan varit löst. Men när det gäller skolelever verkade Socialdemokraterna länge låta tystnaden tala, och den är öronbedövande. 24 år av socialdemokratiskt styre får betyget icke-godkänt. 

 

Moderata Ungdomsförbundet menar att skolan bör och skall vara en självklar plats för klassresor för alla elever. Därmed kan den inte präglas av hot och våld. En skola som tvingas prioritera väktare och trygghetsinsatser framför nödvändiga och viktiga satsningar på duktiga lärare är inte en skola värdig sitt uppdrag. 

 

Tack vare att Göteborg äntligen fått ett nytt borgerligt styre kan utvecklingen vända. Moderata Ungdomsförbundet menar att för att stärka skolorna bör det nya styret återinföra skriftliga omdömen i ordning och reda. Att undervisningstiden måste öka och att skolor i utanförskapsområden behöver mer hjälp än i dag. Särskilda satsningar måste göras på lärarassistenter och högre löner måste till för förstelärare i dessa områden. Det måste även råda nolltolerans av dåliga skolor och de skolor som inte lyckas med sitt uppdrag skall stängas. I detta borde även allvarliga otrygghetssiffror ingå med anledning av att det hämmar elever. 

 

Att upprätthålla tryggheten i skolan borde vara A och O för regeringen. Utan trygghet kan inte svensk skola uppnå sin fulla potential och det är först när skolorna är trygga som vi på riktigt kan ställa krav på fler reformer som tydligare läroplaner, införandet av elitlärarutbildning, höjda antagningskrav till lärarutbildningen och ökad lönespridning bland lärare. 

 

Benjamin Dousa 

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet  

 

Viktor Lundblad 

Förbundsstyrelseledamot MUF från Västra Götaland