Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stäng inte dörren för fossilfria alternativ

Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Martin Kinnunen (SD), miljö- och klimatpolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD

Flyttar de klimatpolitiska resurserna dit de gör mest nytta, skriver sverigedemokraterna Mattias Bäckström Johansson och Martin Kinnunen i en replik till Centerpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en debattartikel från Centerpartiet förfasas man över den växande opinionen för kärnkraft. En utveckling som i stället är glädjande och där även Moderaterna samt Kristdemokraterna anslutit sig till de invändningar som Sverigedemokraterna hade mot energiöverenskommelsen redan 2016.

Centerpartiet vill i stället ersätta kärnkraften, som förra året var vår största produktionskälla, med uteslutande väderberoende elproduktion från sol- och vindkraft. Den ska däremot kunna bli ”leveranssäker” genom det Centerpartiet kallar för flexibilitet, vilket innebär att hushållen och företagen främst ska använda el när den är tillgänglig. Med andra ord när det blåser mycket och solen skiner. 

 

Vi ska vara sparsamma med att duscha, tvätta kläderna eller köra diskmaskinen när vädret inte tillåter och då förväntas även industrin dra ned på sin produktion. Ska svensk industri kunna stå sig på en global marknad kan man inte verka under dessa förutsättningar, utan måste kunna räkna med att el finns att tillgå under årets alla timmar.

 

För de som granskat sina elräkningar senaste åren kan de snabbt konstatera att det inte är själva kostnaden för elenergin som ökat. I stället är det elnätsavgifterna som rusat, vilket inte är något unikt för Sverige. Enbart Svenska Kraftnät har mer än tiofaldigat sina årliga investeringar, vilket starkt drivs av den förda energipolitiken med en högre andel väderberoende elproduktion.

 

Detta är bara är en början om Centerpartiet skulle få sin vilja igenom. För det kabelalternativ som man förespråkar kostar runt sex gånger mer än en luftledning och har betydligt lägre tillgänglighet och halva livslängden innan den måste ersättas. 

 

Centerpartiet framhåller det som myt att det ibland inte blåser över vårt land. Ändå inträffar situationer där vindkraften når ner mot 5 procent i tillgänglighet. Det ligger nog närmare sanningen att det inträffar situationer då det inte blåser någonstans, då 95 procent av kapaciteten försvinner. Det är givetvis bra att kostnaden för vindkraftselen per kWh minskar, men problemet är ju vad kostnaden blir när det inte blåser. 

 

Vill man ha ett samhälle med låga utsläpp av växthusgaser och samtidigt stärka Sveriges konkurrensfördel stänger man inte dörren för fossilfria alternativ, utan tvärtom, satsar på mer och modernare kärnkraft och flyttar de klimatpolitiska resurserna dit de gör mest nytta, i internationella insatser. Det är därför glädjande att riksdagen beslutat om att Sverige ska satsa mer långsiktigt på forskning och utveckling kring kärnkraft.

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Energipolitisk talesperson

 

Martin Kinnunen (SD)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson