Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställ krav på Kina

Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson och vice ordförande utrikesutskottet.Foto: FREDRIK WENNERLUND

I dag debatteras Sveriges förhållande till Kina i riksdagen. Ska välfärdssamhället säkras måste vi ha verktyg mot kinesiskt inflytande, skriver Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Luciaafton. Vid skymningen, under sen eftermiddag, när alla ljus och lampor tänts, kommer det i riksdagen att hållas en debatt om Sveriges förhållande till Folkrepubliken Kina. Det får nästan beskrivas som garanterat i skymundan. Allmänhetens åhörarläktare lär gapa lika tomma som de flesta av ledamöternas bänkar. Journalisterna har sedan länge gått hem för dagen inför den stundande helgen. Men i utlandet kommer nog det som sker i Stockholm att följas med intresse.

 

Regeringen har lagt fram en skrivelse om Kina. Det är första gången och tillhör ovanligheterna att ett enskilt land på det här sättet behandlas och uppmärksammas. Riksdagen har dessutom via utrikesutskottet ytterligare bearbetat och lagt till för att i bred politisk enighet ta fram ett skarpt betänkande.

 

Folkrepubliken Kina och särskilt dess utsände ambassadör i Sverige har inte legat på latsidan. Den senaste tiden har allehanda hot utslungats. Vid besök i Västsverige har det talats om handelssanktioner. Kulturministern attackerades för att dela ut ett pris från svenska PEN-klubben till den kidnappade och fängslade förläggaren, före detta göteborgaren och svenska medborgaren Gui Minhai. Åtgärder har riktats mot Taiwan här i Sverige.

 

Det är därför en styrka i sig att visa upp, så långt det går, en samsyn när det gäller förhållandet till Folkrepubliken Kina. Det är i sig också ett egenvärde att vårt land agerar tillsammans med andra, inte minst inom EU.

 

Notabelt är också hur Kina på olika sätt markerar närvaro. Även lokalt. Ambassaden är på turné i ett antal kommuner. Det påminns om de ekonomiska band som existerar. Det har erbjudits stora infrastrukturprojekt med allt från hamn i Lysekil via järnväg till Oslo och en andra fast förbindelse mellan Skåne och Danmark vid Helsingborg.

 

Moderaterna har därför efterlyst lagstiftning som gör det möjligt att utifrån svenska intressen och vår säkerhet granska olika projekt och företagsaffärer. Förklaringen är mycket enkel. Kina är en enpartistat och kommunistpartiets kontroll finns överallt och är överordnat. Det går inte att säga var partiet med sina koryféer börjar och slutar i förhållande till rättsväsende, militärmakt och näringsliv. 

 

Moderaterna anser därför att det är otillräckligt att enbart fokusera på nationell nivå. Det behövs också ett regionalt och kommunalt perspektiv. I vissa fall har den lokala nyttan av utlovade investeringar gått stick i stäv med nationella intressen. När investeringar av denna kaliber blir aktuella måste det finnas en mekanism som utifrån nationellt säkerhetsperspektiv har mandat att överpröva lokala beslut. Det bör även gälla vid lokal upphandling av tjänster inom strategiskt känsliga områden. Det är lika aktuellt i Göteborgsområdet som i Skåne. Och det är inte bara användningsbart mot ett land utan hade fyllt ett viktigt behov i samband med Nordstream 2 och beslutet att hyra ut Karlshamns hamn.

 

2030 kommer världens största ekonomi för första gången i modern historia inte vara en demokrati. Eller ens en riktig marknadsekonomi. Kina är ett statskapitalistiskt samhälle där staten och företagen går in i varandra. Politiska, ekonomiska och militära verktyg används för att stärka den kinesiska statens inflytande.

 

Det är därför rimligt att ställa ett antal krav på Kina. 

 

Som lika regler: Inte att det finns en ekonomisk ordning för företag som agerar på den kinesiska marknaden och att landet sedan utnyttjar den frihet vi erbjuder i väst. Allt fler rapporter pekar också på det industrispionage och de intellektuella stölder som begås. Ska vi säkra vårt välfärdssamhälle gäller det att svenska myndigheter bistår de företag som i dag attackeras. 

 

Och mänskliga rättigheter; det får inte finnas en tystnadens kultur kring de läger som upprättats för uigurer eller hur modiga demokratiaktivister jagas i Hongkong.

 

Hur Sverige uttrycker sig och agerar inom EU kommer att noteras och följas noga av Kina. Även om det sker i en riksdagsdebatt sent en Luciaafton. Då behövs ett starkt budskap, gärna framfört i bred enighet, och där insikten finns att det gäller alla politiska nivåer i Sverige.

 

Hans Wallmark (M)

Utrikespolitisk talesperson och vice ordförande utrikesutskottet