Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stå upp för solidariteten

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst. Foto: PRESSBILD

När man som medlem i Kommunal röstar i kommun, - regionfullmäktige och riksdagsvalen var fjärde år, så väljer man också vilken arbetsgivare man vill ha. Då kan ett Europaval kännas mindre viktigt. Det är det inte, skriver ordföranden för Kommunal Väst Anna Skarsjö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 26:e maj är det val till Europaparlamentet. Runt om i Europa kraftsamlar högerextremismen för att begränsa dina rättigheter. Låt dem inte ta makten den 26:e maj.

EU skapades av drömmen om fred. Tanken var att om vi samarbetade med varandra och gör oss beroende av varandra så skulle vi inte hellre kriga med varandra. I dag hotas inte det Europa vi känner till av något krig - utan av de i vår egna union som vill dra klockan tillbaka.

 

I flera av Europas länder höjs nu röster för att begränsa aborträtten. Även från svenska högerpolitiker och debattörer. Samtidigt ser vi en backlash på hela jämställdhetsområdet i EU – men framför allt inom områden såsom utbildning, mäns våld mot kvinnor och arbetsmiljö. När de svenska konservativa partierna Moderaterna och Kristdemokraterna får inflytande över jämställdhetspolitiken så stänger de ner Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg och gör det olönsamt för kvinnor i barnfamiljer att arbeta.  

 

På arbetarrörelsens högtidsdag, första maj, så demonstrerade nazisterna i Kungälv. Att vara nazist är inte en åsikt – det är ett brott mot mänskliga rättigheter. Därför valde Kommunal att stå upp för alla människors lika värde och att stå starkt mot högerextremismen. Nu är det dags att göra samma sak i Europavalet. 

 

Samtidigt finns det utrymme för självkritik. I senaste Europavalet röstade endast 39 procent av LO:s medlemmar. Resten valde att stanna hemma. När man som medlem i Kommunal röstar i kommun, - regionfullmäktige och riksdagsvalen var fjärde år, så väljer man också vilken arbetsgivare man vill ha. Då kan ett Europaval kännas mindre viktigt. Det är det inte.

 

Traditionellt sett är den nationella politiken en spegling av vad de politiska partierna vill driva i Europa. I Göteborg går Moderaterna på offensiven för att avskaffa den särskilda anställningstryggheten, ta bort de anställdas förmåner och skära ner på verksamheter som redan saknar personal. Moderaterna och kKristdemokraterna driver en arbetarfientlig politik i Göteborg och det finns ingen anledning att tro att de kommer göra något annat i EU.

 

Viktor Orbans parti Fidesz har i Ungern drivit igenom att man enligt lag ska kunna tvinga sina arbetare att jobba upp emot 400 timmar övertid per år samtidigt som arbetsgivaren fått rätt att hålla lönen i tre år. Går företaget i konkurs riskerar du att aldrig få ut lönen. Samma regering har infört containerläger för flyktingar, gjort det straffbart att hjälpa asylsökande och förbjudit samkönade äktenskap samtidigt som trakasserier mot homosexuella ökat. 

 

Det finns högerpolitiker i Sverige som ser Ungern som ett föregångsland. Vi ser dess ideologi och politik som vår absolut största fiende. Kommunals värdegrund bygger på jämställdhet, alla människors lika värde och antirasism. När dessa värderingar hotas blir det därför extra viktigt för oss att stå att stå upp för det rätta – oavsett om det är i Kungälv på första maj, på alla våra arbetsplatser eller i ett Europaval.

 

EU är mycket större än frihandelsavtal, böjning av bananer och märkliga projekt. Det är ett forum för att värna om demokrati, samarbete och mänskliga rättigheter. 

 

Har du tänkt att stanna hemma den 26:e maj? Gör inte det. Högerextremisterna kommer inte att göra det. De kommer att gå och rösta för att förstöra det som gör vårt samhälle starkt. De kommer att rösta för att successivt avskaffa vår demokrati, vårt jämställdhetsarbete och våra mänskliga rättigheter. Den 26:e maj står vi upp för ett solidariskt, jämlikt och demokratiskt Europa. Vi räknar med att du gör det med oss. 

 

Anna Skarsjö

Ordförande Kommunal Väst