Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Solidaritet innebär att man är seriös

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTRÖM / PRESSBILD
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: JONAS TOBIN

Kritiken från Feministiskt Initiativs Stina Svensson mot Socialdemokraternas hantering av statsbidragen för de ensamkommande är mycket besynnerlig, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi socialdemokrater har lagt ett tydligt, genomtänkt och fungerande förslag för hur regeringens tillfälliga statsbidrag till ensamkommande som blir 18 år ska användas. För att medlen ska ge så positiva effekter som möjligt vill vi involvera de ideella krafter som är aktiva på området. Efter att ha gjort en grundlig analys av situationen bedömer vi att detta är den bästa lösningen för de ensamkommande.

 

Stina Svensson (Fi) protesterar. Hon menar att vi vill ”lägga ansvaret på ideella krafter att lösa problemet”. Hon ifrågasätter också, i en svepande och bitvis ganska hätsk retorik, vårt engagemang i frågan. 

 

Svenssons kritik är mycket besynnerlig. De ideella krafter som har engagerat sig för de ensamkommande har efterfrågat ett snabbt och tydligt besked om hur det tillfälliga statsbidraget ska användas. Det har också funnits en uttalad önskan från ideella organisationer om att få använda medlen i sin verksamhet. Nätverket #vistårinteut skickade ut ett pressmeddelande med just detta budskap under sommaren. Vårt förslag ligger alltså i linje med vad de ideella krafterna själva efterfrågat. Vi kan ärligt talat inte förstå varför Svensson antyder att det skulle vara ett problem att lyfta och bejaka det starka ideella arbetet i frågan.

 

När det gäller vårt engagemang är det viktigt att understryka att riktig solidaritet förutsätter ett seriöst och grundläggande ansvarstagande. Att urholka en kommunal budget för att i ett rättsligt mycket tveksamt agerande ta över det statliga ansvaret för vuxna asylsökande vore varken rimligt eller realistiskt. Den kommunala budgeten är det yttersta skyddsnätet för många utsatta individer och grupper. Då gäller det att hålla huvudet kallt och se till att det skyddsnätet täcker så många som möjligt, så bra som möjligt. Förmår man inte se helhetsbilden blir det fel. Då spelar det ingen roll hur varmhjärtad man påstår sig vara.

 

För oss socialdemokrater är det viktiga vad som händer i praktiken. Det är därför vi hela tiden har fokuserat på konkreta åtgärder, inte på mediala utspel. Det har också gett resultat. Nu har vi fått en statlig satsning för att stödja ensamkommande som blir vuxna. Då ska vi se till att den kommer till användning. Det är hög tid att komma i gång. Som #vistårinteut uttryckte det i sitt pressmeddelande: ”Pengarna finns, civilsamhället står redo och vår uppmaning är nu: Agera!

 

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Marina Johansson (S)

Ordförande Social resursnämnd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!