Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Södra skärgården behöver fler p-platser på Saltholmen

David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: KD GÖTEBORG

Parkeringsplatserna på Saltholmen och i Långedrag är avgörande för en hållbar utveckling i södra skärgården, skriver oppositionsrådet David Lega (KD) i en debattduell med Ulf Kamne (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Södra skärgården ska vara en levande del av Göteborg, året om. Förutsättningarna för detta är goda. Det är populärt att bo där och det finns en lång rad företag som är verksamma i området. Men det finns också problem som hotar skärgårdens framtid som levande stadsdel. Det handlar om resurserna till skola och äldreomsorg i området, det handlar om en motvilja mot de som vill bygga i området och det handlar om parkeringsfrågan.

 

Skärgården utvecklas inte som övriga Göteborg, och en bidragande orsak till detta är bristen på p-platser. När Parkeringsbolaget för drygt två år sedan ville ta bort de fasta platser som är vikta för boende i södra skärgården lyckades vi tillsammans med alliansen få till en knapp majoritet för att stoppa det - trots att S, MP och V stödde förslaget om att ta bort de fasta platserna.

 

De fasta p-platserna är en förutsättning för att livet ska fungera för boende i skärgården, och därmed är de också en förutsättning för en levande skärgård. De som bor i skärgården saknar möjlighet till parkering på eller nära den egna fastigheten. Därför ligger parkeringarna i stället på Saltholmen och i Långedrag. Den som reser till eller från fastlands-Göteborg behöver veta att det finns en parkeringsplats och hur lång tid det tar att röra sig från p-platsen till båten, för att kunna planera resan. För boende är parkeringen en viktig del av resan och förutsägbarhet här är nödvändigt.

 

Eftersom de rödgröna tidigare varit eniga i frågan blev vi förvånade och positivt överraskade när Socialdemokraterna nyligen svängde i frågan och kom med konstruktiva förslag för hur det ska kunna tillkomma fler p-platser på Saltholmen. Dessa förslag kunde vi stödja, vid sidan av de vi själva hade, när kommunstyrelsen tog beslut. Det är bra om S sent omsider inser att den bilfientliga politik de drivit ihop med MP och V inte fungerat, och att den drabbat skärgårdens utveckling. Det är det den här frågan i grund och botten handlar om.

 

David Lega (KD)

Oppositionsråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!