Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialpolitiken måste innehålla tvångsmedel

Pär Gustafsson (L), kandidat till att bli ny gruppledare och kommunalråd för Liberalerna Göteborg.Foto: PRESSBILD
Socialtjänsten måste få mandat att använda tvångsåtgärder när det gäller unga som är på väg att dras in i kriminalitet eller i missbruk, skriver Pär Gustafsson (L).Foto: SHUTTERSTOCK

Det är uppenbart att politiken, alla partier, har misslyckats med att möta de sociala problem vi har i samhället. Socialtjänsten måste få starkare muskler när det gäller unga som är på väg att dras in i kriminalitet eller missbruk, skriver Pär Gustafsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bilbränder, skottlossningar, tystnadskultur, egen rättskipning och vägspärrar. Händelser som skakat om och gör oss alla förbannade. Det som nu händer drabbar de som bor i våra förorter mest, men det påverkar hela vårt samhälle. Utan sociala insatser och en framgångsrik skola kommer vi inte kunna hantera vad segregation och utanförskap föder i Göteborg. 

Merparten av socialtjänstlagen skrevs fram under 1970-talet för att lösa dåtidens utmaningar. Dagens sociala problem är så mycket större, svårare och mer komplexa. Det är uppenbart att socialtjänsten behöver fler och skarpare verktyg. Socialtjänstlagen måste vässas. Denna lagstiftning är helt avgörande för att vi ska kunna rädda unga i riskzon, förhindra nyrekrytering och stoppa gängkriminalitet i Göteborg.

Jag är uppvuxen i Angered och det är jag är väldigt stolt över. Min uppväxt har i allra högsta grad präglat mina värderingar och vem jag är i dag. Det var verkligen inte brist på drömmar i förorten, men det var få drömmar som skulle slå in. På högstadiet kunde man statistiskt räkna fram vem som skulle lyckas eller inte i livet. Utanför skolan såg man vapen, narkotika och vad svarta pengar kunde köpa.

Mitt liberala engagemang föddes i förorten. För mig ska det inte spela någon roll var man bor eller var man kommer ifrån – det viktiga är vart man är på väg. Jag är helt övertygad om att ingen människa föds till att bli kriminell och att ingen uppväxt är en ursäkt för att begå brott. Men dåliga förutsättningar, fattigdom och parallellsamhällen bidrar till att unga människor väljer bort skolan, lägger av med fotbollen och stegvis byter ut sina vänner. När nya telefoner eller bilar lockar och när trycket från familjen blir för stort - då är ofta valet allt för enkelt. Detta är något som samhället kan påverka och förhindra. Men då måste det också finnas en lagstiftning som kan hantera det.

Det är uppenbart att politiken, alla partier, har misslyckats med att möta de sociala problem vi har i samhället. Jag hör få politiska företrädare som inte vill höja, skärpa och öka påföljderna för att ingripa mot ungdomsbrottslighet, grov- och organiserad brottslighet. Det är bra. Nu behöver fokus flyttas till de sociala frågorna.

Socialtjänsten måste få mandat att använda tvångsåtgärder när det gäller unga som är på väg att dras in i kriminalitet eller i missbruk. Samhället ska kunna drogtesta även om den enskilde inte vill och samhället ska kunna tvinga unga att delta i behandlingsprogram. Unga människor ska kunna hållas hemma i stället för att hänga på torget. Det är stora inskränkningar i den enskildes frihet där och då, men det väger lätt i jämförelse om en ung människa blir kriminell.

Unga som riskerar att utsättas eller utsätts för brott, som möter hat och hot, måste ha rätt till skyddat boende. Socialtjänsten måste få muskler att kunna gå in och hjälpa unga i klassrummet så att fler klarar skolan. De ska ha ett medansvar för att trygga ungas uppväxt och det måste stå i lagtext. Vi behöver även se till att sociala insatser blir investeringar i framtiden i stället för kortsiktiga och dyra åtgärder.

Ska vi komma till rätta med gängkriminaliteten i Göteborg krävs uthållighet och långsiktighet från alla som vill stadens bästa. Unga som är på glid måste möta tuffare, tydligare och tidigare insatser. Det behövs en skola som har rätt resurser för att ge alla en bra start i livet och möjlighet till nya chanser att lyckas. Vi behöver fritidsgårdar, ett starkt civilsamhälle som kan bidra, ett föreningsliv som kan fånga upp och det behövs föras samtal och dialog i betydligt större utsträckning. 

Allt detta måste kombineras med en socialtjänst som kan göra skillnad. Nu vilar ett stort ansvar på regering och riksdag att anta en ny socialtjänstlag som kan bli nyckeln. För ska vi förhindra nyrekrytering till kriminella gäng, ska samhället kunna sätta stopp och ska vi kunna vända utvecklingen behövs kraftfullare muskler.  

 

Pär Gustafsson 

Kandidat till att bli ny gruppledare och kommunalråd för Liberalerna Göteborg