Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna måste bli aktivister

Roland Dahlström (S), vice ordförande Socialdemokraterna i Härlanda.Foto: PRESSBILD
Tanja Josic (S), ordförande Socialdemokraterna i Härlanda.Foto: PRESSBILD

Socialdemokraterna måste bli ett parti som är relevant även för dem som ännu inte är medelålders, skriver S i Härlandas ordförande Tanja Josic och vice ordförande Roland Dahlström.

 

Detta är sjätte delen i debattserien ”Rosornas Göteborg” som handlar om framtiden för Socialdemokraterna i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Politiken präglas alltmer av professionalisering och medialisering. Den reducerar vanliga väljare till åskådare som får titta på proffspolitiker när de uppträder i TV. Samtidigt är massor av människor aktiva i olika typer av grupper – på sociala medier och i verkliga livet. Detta är en paradox där de politiska partierna måste lära sig navigera i okänd terräng.

 

 

I Göteborg sker också en centralisering av makten när skola och förskola läggs under centrala nämnder. Snart kanske även stadsdelsnämnderna läggs ner. Då blir det mycket längre till de som bestämmer. Ett sätt att möta detta är genom ett samarbete med lokalsamhället. Det handlar helt enkelt om att fånga upp de frågor som berör och engagerar medborgarna. Två exempel från hur Socialdemokraterna i Härlanda arbetar exemplifierar tydligt potentialen:

 

Under några dagar i somras stod vi uppe vid Delsjön och samlade in namn för att få en buss dit under badsäsongen. Aldrig har vi mötts av sådan välvälja. ”Det här har jag funderat på länge” och ”Det är fan sjukt att det inte går en buss till Delsjön som besöks av 1 miljon människor per år”, var några vanliga kommentarer. Nu har vi skickat förslaget och namnlistorna vidare, och trafiknämnden har – på socialdemokratiskt initiativ – beslutat att kräva en badbuss av Västtrafik. 

 

 

En solig dag under valrörelsen hade vi torgmöte på Redbergsplatsen. På en bänk satt ett par gubbar som för länge sedan hade druckit sin livsranson av alkohol. På bröstet hade de var sin knapp med SD-symboler. 

 

 

Vi gick fram och startade en diskussion om SD:s ekonomiska politik. För varje korrekt påstående om hur SD:s politik drabbar de som inte är rika svarade de: ”Du skämtar” eller ”På vilken planet har du hört det?”. Men till slut tystnade de så pass mycket att det kunde bli en diskussion på riktigt. Och när vi gick därifrån sträckte de fram händerna och tackade för samtalet. 

 

Poängen här är inte att ett par alkoholiserade gubbar har blivit bekräftade, utan att socialdemokratin måste vara inkluderande. Den måste rymma både de marginaliserade, SMS-armén som väntar på jobb och de som stämplar in varje morgon klockan sju. För utsikten från en parkbänk på Redbergsplatsen skiljer sig mycket ifrån vad man ser genom ett fönster på Gustav Adolfs torg.  

 

Lokal aktivism hämtar sin näring från vänsterpopulismen där partiet fångar upp de frågor som berör och bekymrar vanliga människor. Men den skiljer sig från plakatvänstern på en avgörande punkt. Den nöjer sig inte med att agera bland medborgarna, den ser också till att politisk genomföra de egna förslagen. Precis som i exemplet med ”Buss till Delsjön”.

 

Lokal aktivism måste också vara en del i vanliga människors liv, även de som inte annars är politiskt aktiva. Och då kan man inte sitta och vänta på att fler ska komma till partimöten med kaffe och kanelbulle. Då måste man söka upp människorna.

 

För att det ska vara möjligt måste Socialdemokraterna bli ett mycket mer öppet parti. Det måste bli ett parti där man kan engagera sig i enskilda frågor utan att vara medlem. Där man kan brinna för en sak och starta en S-förening som jobbar för klimatomställning, mer generös flyktingpolitik eller fler bostäder för unga. Och det måste bli ett parti som är relevant även för dem som ännu inte är medelålders.

 

Socialdemokraterna i Göteborg behöver faktiskt högre i tak inom partiet. Och utåt måste socialdemokratin bli ett parti som vågar möta inte bara den välartikulerade delen av befolkningen – utan också de som aldrig kommer på tanken att göra sin röst hörd. 

Då måste vi våga prata även med gubbarna på Redbergsplatsen.

 

Roland Dahlström (S)

Vice ordförande Socialdemokraterna i Härlanda

 

Tanja Josic (S)

Ordförande Socialdemokraterna i Härlanda