Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna bejakar den gröna utvecklingen

Förutsatt att det inte finns några nya juridiska hinder blir det ett skarpt läge för Preem, skriver Christer Alhlen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Christer Ahlen (S), ledamot i Miljönämnden i Västra Götalandsregionen.
Foto: PETER WAHLSTRÖM / PRESSBILD

Preem har, i linje med gällande mål, förklarat sig bli klimatneutrala om 20 år. De har att förhålla sig till svenska miljöregler, skriver Christer Ahlen (S) i en replik till Maria Granberg (MP) och Emma Nohrén (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I en replik till mig i söndags valde miljöpartisterna Maria Granberg och Emma Nohren att inte svara på mina frågor om Preem. Frågorna handlade bland annat om insamling och lagring av koldioxid, produktion av förnyelsebara drivmedel och effekter i användarleden som medför att utsläppen minskar dramatiskt. 

Är detta uttryck för en ny attityd i den politiska debatten? I så fall blir jag bekymrad av helt andra skäl. Respekten för varandra kräver väl att vi svarar på varandras frågor? 

De två miljöpartisterna väljer dock att resonera kring drivmedel inom sjöfarten. Det finns säkert flera lösningar – inte bara en – på kort och längre sikt. Hur snabbt fartygssektorn i världen kan ställa om till helt eller delvis fossilfria transporter kan jag inte bedöma. Däremot finns det anledning att välkomna varje initiativ som innebär en förändring av nuvarande förhållanden. 

Att teknikskiften tar tid vet vi som har perspektiv. På 1970-talet var budskapet: ”Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind!” Barsebäck är avstängt. Under framför allt 2010-talet har sol- och vindkraften fått sitt stora genombrott. Ny teknik gjorde att svavel försvann i biltankarna, och olja byttes ut som energikälla i våra bostäder. Det finns fler exempel. Ett färskt sådant är beskedet från regeringen förra veckan: Under de närmaste tio åren ska mer förnybart bränsle blandas in i bensin och diesel. Transporterna blir emellertid inte helt fossilfria. 

Jag konstaterar också, enligt Naturvårdsverket, att raffinaderier som omfattas av EU:s system med utsläppsrätter minskade utsläppen av koldioxid med 21 procent mellan 2018–2019.

Ett paradigmskifte pågår för fullt. Färdriktningen är utstakad: Förnybart in – hållbart ut. Socialdemokraterna bejakar den utvecklingen, tar ansvar och ikläder sig en ledande roll i detta sammanhang. Det bygger på att vi är pragmatiska, vidsynta och ständigt tar ny teknik i anspråk i klimatets och miljöns tjänst. 

Förutsatt att det inte finns några nya juridiska hinder blir det ett skarpt läge för Preem. Miljödomstolen ska fastställa krav, villkor med mera för att ge bolaget klartecken för sin utbyggnad. Då prövas också bindande åtaganden, kontrollstationer, eventuella viten, etcetera. Jag vill tro att då kommer Naturvårdsverkets synpunkter väga tungt i detta sammanhang. 

Preem har, i linje med gällande mål, förklarat sig bli klimatneutrala om 20 år. Bolaget har också skrivit på regionens Klimatstrategi, och ingår i Klimatrådet. I förhandlingar med Miljödomstolen är det upp till bevis. 


Christer Ahlen (S)

Ledamot i Miljönämnden i Västra Götalandsregionen